Skocz do zawartości

[Spinka] 12 rzędów - czy nie ma pinów ani spinek bez narzędzi?

Nial

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Czy do łańcuchów 12-rzędowych nie ma ani pinów, ani spinek beznarzędziowych? :D Szukam szukam i nie widzę. Tak jakby dla 12-rzędowych Shimano, założyli że należy używać tylko spinek Shimano pod 12 rzędów. Uwielbiam beznarzędziowe spinki Connexa, ale o ile na ich stronie jest zdanie że kompatybilne z 7-12 rzędowymi, to takiego cuda jak spinka Connexa pod 12 rzędów nigzie nie ma. Ku mojemu zaskoczeniu, również pinów do 12-rzędowych łańcuchów Shimano nie mogę znaleźć 😕 Czyli co, na dalekie trasy czeka mnie zabieranie ze sobą szczypiec do spinek?

YBN QR 12-speed Safety Links | Chain - Accessories Shop (bike-discount.de)

Amazon.com : KMC Missing Link 12: for 12 Speed Chain, Silver, Perfectly Connecting KMC, SRAM, Shimano Chains, 2 Pack : Sports & Outdoors

Connex Link – the legendary tool-free locking system - Connex by Wippermann (connexchain.com)

Cytat

czeka mnie zabieranie ze sobą szczypiec do spinek?

A potrzebujesz w trasie rozpinać łańcuch? W 99% łańcuch "rozpina się" sam, a trzeba go spiąć, by dojechać od domu. Nie potrzeba do tego szczypiec.

Na trasie potrzebna jest spinka i skuwacz. Jak już kolega wyżej zauważył, w razie awarii łańcuch rozpina się sam. Wtedy należy wywalić uszkodzone ogniwa używając skuwacza i zastąpić je spinką lub spinkami i dodatkowym ogniwem by zachować właściwą długość. Ja wożę dwie spinki i trzy ogniwa.

Mam wrażenie, że właśnie do 12 już nie ma wielorazowych - za cienkie. Do rozpinania można użyć kawałka sznurka, ja mam plastikowe łyżki z funkcją szczypiec - sprawdzone. Z kolei skuwacz warto przetestować. Wpierw odkryłem, że stary multitool wymaga oddzielnego imbusa do użycia, kupiłem nowy i ten ma tak krótką dźwignię, że do przecięcia KMC muszę go trzymać żabką. 

3 godziny temu, Galvatron napisał:

Spinka, którą można rozpiąć palcami, brzmi jak przepis na łatwe zerwanie łańcucha, zwłaszcza pod większym obciążeniem. 

Ja bym się nie odważył jeździć z taką spinką.

Z Connex-Wipperman zrobiłem ładnych kilka tys. km w dwóch rowerach :) W bardzo różnych warunkach, od asfaltu bo błota. Nie ma szans żeby to się samo rozpięło.

Niestety do 12-rzędowych nie występuje, wbrew temu co na ich stronie jest napisane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...