Nial Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Czołem! Czy do łańcuchów 12-rzędowych nie ma ani pinów, ani spinek beznarzędziowych? Szukam szukam i nie widzę. Tak jakby dla 12-rzędowych Shimano, założyli że należy używać tylko spinek Shimano pod 12 rzędów. Uwielbiam beznarzędziowe spinki Connexa, ale o ile na ich stronie jest zdanie że kompatybilne z 7-12 rzędowymi, to takiego cuda jak spinka Connexa pod 12 rzędów nigzie nie ma. Ku mojemu zaskoczeniu, również pinów do 12-rzędowych łańcuchów Shimano nie mogę znaleźć 😕 Czyli co, na dalekie trasy czeka mnie zabieranie ze sobą szczypiec do spinek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 YBN QR 12-speed Safety Links | Chain - Accessories Shop (bike-discount.de) Amazon.com : KMC Missing Link 12: for 12 Speed Chain, Silver, Perfectly Connecting KMC, SRAM, Shimano Chains, 2 Pack : Sports & Outdoors Connex Link – the legendary tool-free locking system - Connex by Wippermann (connexchain.com) Cytat czeka mnie zabieranie ze sobą szczypiec do spinek? A potrzebujesz w trasie rozpinać łańcuch? W 99% łańcuch "rozpina się" sam, a trzeba go spiąć, by dojechać od domu. Nie potrzeba do tego szczypiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 No ale po co szczypce? Wożenie spinki bez skuwacza to też średni pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Na trasie potrzebna jest spinka i skuwacz. Jak już kolega wyżej zauważył, w razie awarii łańcuch rozpina się sam. Wtedy należy wywalić uszkodzone ogniwa używając skuwacza i zastąpić je spinką lub spinkami i dodatkowym ogniwem by zachować właściwą długość. Ja wożę dwie spinki i trzy ogniwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Spinka, którą można rozpiąć palcami, brzmi jak przepis na łatwe zerwanie łańcucha, zwłaszcza pod większym obciążeniem. Ja bym się nie odważył jeździć z taką spinką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Co ma łatwość rozpinania, do tego jak wytrzymała jest spinka? Jakby dwa przeciwne do siebie ruchy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Taka spinka trzyma się relatywnie słabo, zwłaszcza jak już nie jest nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 KMC zaleca używać tylko raz. Ja rozpisałem już dziesięć razy. Przy jeździe na trzy łańcuchy, bez sensu zakładać zawsze nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Podobno KMC ma dwa typy spinek. Ta z literką R jest wielokrotnego użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 17 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Mam wrażenie, że właśnie do 12 już nie ma wielorazowych - za cienkie. Do rozpinania można użyć kawałka sznurka, ja mam plastikowe łyżki z funkcją szczypiec - sprawdzone. Z kolei skuwacz warto przetestować. Wpierw odkryłem, że stary multitool wymaga oddzielnego imbusa do użycia, kupiłem nowy i ten ma tak krótką dźwignię, że do przecięcia KMC muszę go trzymać żabką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Galvatron napisał: Spinka, którą można rozpiąć palcami, brzmi jak przepis na łatwe zerwanie łańcucha, zwłaszcza pod większym obciążeniem. Ja bym się nie odważył jeździć z taką spinką. Z Connex-Wipperman zrobiłem ładnych kilka tys. km w dwóch rowerach W bardzo różnych warunkach, od asfaltu bo błota. Nie ma szans żeby to się samo rozpięło. Niestety do 12-rzędowych nie występuje, wbrew temu co na ich stronie jest napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.