borsooq Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Dzień dobry, mam dość mocno udziwniony setup: Rama: Accent Nordkapp Korba: FSA Tempo Triple (CK-200?) - obecnie 46/39/28 - więc bardzo pokręcone Kaseta: CS-HG200-9 12-32 Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M531 Przerzutka tył: Shimano Deore XT RD-M750 Łańcuch: KMC X9.93 Manetki: SunRace M50 (przód)/M90 (tył) Inicjalnie udało mi się to pożenić jako tako i cały napęd działał spoko. Ustawiałem wg środkowej koronki, a nie jak instrukcja mówi - wg największej. Wszystko było w miarę OK, poza tym, że na młynku linka się trochę za bardzo luzowała, ale to szczegół estetyczny. Dodam, że na poprzedniej ramie, gdzie używałem LX-a M550 (chyba), wszystko pięknie śmigało, ten LX był/jest bardzo tolerancyjny. Z czasem, jak napęd pracował, zaczęło to wszystko powoli się rozregulowywać i nieco zawodzić - chodzi o przód, bo tył działa perfekcyjnie. Pytając tu na forum - podpowiedziano mi, że prawdopodobnie stopniowanie największa -> środkowa koronka jest zbyt ciasne. Zatem - zamówiłem dzisiaj, po chyba roku, albo i dłużej, koronkę 50T, a 30T mam gdzieś w odmętach swoich gratów - zatem setup będzie : 50/39/30, jak w oryginale - korbę kupiłem używaną, ale wszystko wskazuje na to, że została zdemontowana z Giant RAPID 4 TRIPLE 2015. Teraz moje pytanie: w oryginale była przerzutka Claris FD-2400, która teoretycznie obsługuje korby 2-rzędowe, do tego był z tyłu napęd 8-s. Claris FD-2400 obsługuje ciąg dolny, ja -ze względu na ramę - potrzebuję ciągu górnego. Czy ktoś ma podobny setup i mógłby doradzić konkretną przerzutkę pod to? Mam nieodparte wrażenie, że obecny FD-M531 nie da rady, oczywiście to sprawdzę, jak przyjdzie tarcza, ale na zaś chciałbym dopytać. EDIT.: oczywiście w oruginale była FD-2403, czyli 3-rzędowa, ale w dalszym ciągu (nomen omen) - dolny ciąg. Wstępnie szukając, co jest dostępne mniej więcej po kryteriach: obejma - 31,8, max koronka 48T (bo 50T nie widziałem wcale, ale mam nadzieję, że da radę), 3- rzędowa z ciągiem górnym lub uniwersalnym, zanalazłem Acera T3000 i Alivio T4000, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego sprzętu? Zadziała, czy raczej do sprawdzenia empirycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.