Skocz do zawartości

[Przerzutka przód] Jaka przerzutka do tego napędu?

borsooq

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam dość mocno udziwniony setup:

Rama: Accent Nordkapp

Korba: FSA Tempo Triple (CK-200?) - obecnie 46/39/28 - więc bardzo pokręcone

Kaseta: CS-HG200-9 12-32

Przerzutka przód: Shimano Deore FD-M531

Przerzutka tył: Shimano Deore XT RD-M750

Łańcuch: KMC X9.93

Manetki: SunRace M50 (przód)/M90 (tył)

Inicjalnie udało mi się to pożenić jako tako i cały napęd działał spoko. Ustawiałem wg środkowej koronki, a nie jak instrukcja mówi - wg największej. Wszystko było w miarę OK, poza tym, że na młynku linka się trochę za bardzo luzowała, ale to szczegół estetyczny. Dodam, że na poprzedniej ramie, gdzie używałem LX-a M550 (chyba), wszystko pięknie śmigało, ten LX był/jest bardzo tolerancyjny.

Z czasem, jak napęd pracował, zaczęło to wszystko powoli się rozregulowywać i nieco zawodzić - chodzi o przód, bo tył działa perfekcyjnie. Pytając tu na forum - podpowiedziano mi, że prawdopodobnie stopniowanie największa -> środkowa koronka jest zbyt ciasne. Zatem - zamówiłem dzisiaj, po chyba roku, albo i dłużej, koronkę 50T, a 30T mam gdzieś w odmętach swoich gratów - zatem setup będzie : 50/39/30, jak w oryginale - korbę kupiłem używaną, ale wszystko wskazuje na to, że została zdemontowana z Giant RAPID 4 TRIPLE 2015.

Teraz moje pytanie: w oryginale była przerzutka Claris FD-2400, która teoretycznie obsługuje korby 2-rzędowe, do tego był z tyłu napęd 8-s. Claris FD-2400 obsługuje ciąg dolny, ja -ze względu na ramę - potrzebuję ciągu górnego. Czy ktoś ma podobny setup i mógłby doradzić konkretną przerzutkę pod to? Mam nieodparte wrażenie, że obecny FD-M531 nie da rady, oczywiście to sprawdzę, jak przyjdzie tarcza, ale na zaś chciałbym dopytać.
EDIT.: oczywiście w oruginale była FD-2403, czyli 3-rzędowa, ale w dalszym ciągu (nomen omen) - dolny ciąg.

Wstępnie szukając, co jest dostępne mniej więcej po kryteriach: obejma - 31,8, max koronka 48T (bo 50T nie widziałem wcale, ale mam nadzieję, że da radę), 3- rzędowa z ciągiem górnym lub uniwersalnym, zanalazłem Acera T3000  i Alivio T4000, czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tego sprzętu? Zadziała, czy raczej do sprawdzenia empirycznie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...