jj.asa Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Moi drodzy podpowiedzcie proszę, chcę w ramach prezentu kupić Grail 7, docelowy odbiorca ma 180 cm wzrostu i długość wewnętrzną nogi 89/90. Zgodnie z kalkulatorem na stronie Canyona wychodzi z rozmiar M, niemniej chciałbym się upewnić żeby potem nie bawić się w wymiany. Nie wiem czy rower w rozmiarze L nie będzie pozwalał na zajęcie wygodniejszej pozycji (pomimo iż canyon przewiduje go dla ludzi z wzrostem > 184cm) i czy nie będzie lepszym wyborem na dłuższe trasy, czy może jednak zawierzyć temu co podają na stronie i brać w ciemno M ? Może ktoś ma jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o tę markę ? A może gdzieś w Małopolsce jest możliwość aby samu się przymierzyć do tego modelu ? Średnio mi się widzi wycieczka do fabryki na przymiarki Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 89/90 przekroku przy 180 wzrostu to bardzo dużo. Automatycznie oznacza to stosunkowo krótki tułów a ramę dobiera się właśnie pod długość tulowia. M to absolutny max przy tych wymiarach. Swoją drogą jeśli ma to być rower o "wygodnej" pozycji co dla wielu oznacza w miarę wyprostowaną to wybór modelu średnio trafiony Szczególnie przy tak dużym przekroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jj.asa Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Tzn jako wygodną nie miałem na myśli siedzenia wyprostowanym jak na trekingu, raczej miałem na myśli coś zbliżonego do szosy endurance. Może jeszcze raz poproszę aby zmierzył długość nogi, od małego go znam (w końcu syn ) i nie zauważyłem nigdy żeby był jakiś niewymiarowy więc możliwe że coś przy pomiarze pomylił. A czemu sądzisz że wybór modelu średnio trafiony ? Chodzi tylko o pozycję jaką należy zająć czy może w podobnej kwocie można coś lepszego dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Cytat A czemu sądzisz że wybór modelu średnio trafiony ? Bo grail ma dość agresywną geometrię jak na gravela. Do tego duży przekrok więc siodełko powędruje jakieś 4-5 cm wyżej niż u "przeciętnego gościa o wzroscie 180) co tylko powiększy pochylenie. Jeśli pomiar jest prawidłowy to żeby uzyskać w miarę luźną pozycję potrzebujesz jakiejś meridy silex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jj.asa Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Silex rozważałem nawet kiedyś dla siebie, ale rower ma dość nietypowy wygląd że ja go ostatecznie skreśliłem, młody też mi go odradzał więc i raczej mu tego nie zrobię i nie dam mu go w prezencie Drugą opcją nad którą myślałem to checkpoint alr 5 który ma chyba jeszcze bardziej sportową geometrię, czy się może mylę ? A może jeszcze jakaś inna propozycja ? Chętnie wysłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Możesz spróbować poszukać Speca Diverge'a Elite E5. Choć nie wiem czy rocznik 2021 jest jeszcze realnie dostępny: https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-elite-e5/p/175290?color=290951-175290 Rama ma bardzo fajną geometrię, ale osprzęt będzie trochę gorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Zobacz giant revolt 1, cube nuroad Świetnym rozwiązaniem wydaje się rose backroad, kiedy będzie dostępny nie wiem https://www.rosebikes.pl/rose-backroad-al-grx-rx400-2686987?product_shape=fog+grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jj.asa Napisano 16 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Dzięki za sugestie, ze specem kiedyś miałem straszne problemy z reklamacją i jestem obrażony na nich Rose się faktycznie ciekawie prezentuje, z wyglądu też niczego sobie. Aczkolwiek tutaj dobranie odpowiedniego rozmiaru będzie równie ciężkie jak przypadku Canyona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jj.asa Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Jednak źle zmierzył, długość nogi wychodzi jakieś 82/83 cm. No to pozostało żeby tylko się określił czy canyon czy rose, dziękuję za podpowiedzi. Swoją drogą to nie wiedziałem że Rose robi takie ładne rowery, a czy może ktoś wie jak to jest u nich z obsługą posprzedażową ? Wszystko bez problemu da się załatwić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitof Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Ja bym na twoim miejscy skrobnął maila do Rose z zapytanie czy w ogóle jest na co czekać. Może się okazać, że problem z wyborem sam się rozwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 (edytowane) Napisz do @paulsen może się odezwie i wesprze informacją Edytowane 18 Sierpnia 2021 przez Kemusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulsen Napisano 22 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 Rowery są wyprzedane jak widać na stronie. Prędzej niż na wiosnę się nie pojawią jak znam życie. Rose nie ma już obsługi klienta w Polsce i wszystko należy załatwiać przez centralę w Niemczech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kangi Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Zerknij na nowy model Canyona - Grizl, może coś akurat będzie na stanie, geometria podobna do Graila tylko nie ma tej dziwnej kierownicy. Rose backroad zamówiłem w lutym i do dzisiaj nie otrzymałem informacji o dostępności. Rose dwa razy już zmieniało termin dostawy roweru. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez kangi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) Grizl to nie ten budżet, chociaż w planach Canyona był/jest aluminiowy Grizl AL. Może na jesieni pojawi się na stronie. Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez some1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jj.asa Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Dzięki za propozycję ale ostatecznie stanęło na Grailu, teraz pozostaje czekać aż będzie dostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi