k4mi1 Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Hej, od 3 miesięcy mam rower i od jakiegoś miesiąca słyszę trzeszczenie w okolicy napędu/pedałów. Trzeszczenie powtarza się w cyklu obrotu pedałami tylko przy nacisku/jeździe. Jak sobie kręcę ręką stojącnic obok roweru nie słychać nic niepokojącego. Czy problem wygląda jak zanieczyszczenie w supporcie? korba: Shimano Acera FC-TY3010 suport: RLO na łożyskach maszynowych, uszczelnianych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Cytat Czy problem wygląda jak zanieczyszczenie w supporcie? Niekoniecznie, a wręcz to pewnie nie suport. U mnie ostatnio był to bagażnik mocowany na sztycy. I też trzeszczało tylko w jednym położeniu korby i powyżej 30km/h. Tak na marginesie, ostatnio zamocowałem kamerkę GoPro na kierownicy. Mój rower wydawał się cichy. Jest wyregulowany i chodzi jak z pod igły. Na filmie dopiero usłyszałem jak wszystkie trzaski "niosą się" po ramie (u mnie karbonowej). Zmiana przełożenia to strzał z pistoletu, a hamowanie to seria. Tego nie słychać podczas jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 16 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Zacznij od wyczyszczenia sztycy i rury podsiodłowej oraz zacisku. Często to zabrudzenia w tej okolicy powodują różne dźwięki. Suportu raczej w tym sytuacji bym nie winił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Do listy dodaję tylne koło. Też bym sobie głowę dał uciąć, że trzeszczy mi pod obciążeniem korba / suport. Rozbierałem kilka razy, suport zmieniałem - zero poprawy. Winna okazała się być tylna piasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k4mi1 Napisano 17 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2021 Hej, dzięki za rady - choć tuż po przeczytaniu przeszło mi przez myśl czy to nie żarty , ale konstrukcja ramy to połączenie rurek, więc dźwięk się musi dobrze nieść, więc zabrałem się za wykluczanie. W dniu 16.08.2021 o 06:20, bogus92 napisał: Zacznij od wyczyszczenia sztycy i rury podsiodłowej oraz zacisku. Często to zabrudzenia w tej okolicy powodują różne dźwięki Wyczyściłem sztyce, zacisk i fragment rury podsiodelkowej (ile sięgnąłem). Nic to nie dało, ale dla pewności wyjąłem sztycę i zacisk i pojeździłem na stojąco - ciągle słyszałem te dźwięki. Potem wymyśliłem, że spróbuję wykluczyć korbę/suport poprzez ściągnie łańcucha (w sumie to tylko zrzuciłem z tarczy i przykleiłem go taśmą malarską do ramy). Dziko się pedałowało bez łańcucha, ALE nie było nic słychać - co potwierdzało by, że nie ma problemu z przodu. Założyłem łańcuch i przestałem słyszeć trzaski. Trochę to dziwne. Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ojciec35 Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 mocno dokręć śruby mocujące ramię korby do suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2021 Miałem bardzo podobny przypadek,podczas mocniejszego kręcenia słyszałem trzeszczenie z okolic suportu. Ale to było tylko złudzenie a byłem pewien że to suport jak się okazało był to brud między widelcem a główka ramy,ewentualnie coś w sztycy siodła bo dwa te elementy smarowałem w jednym czasie i zrobiło się okej. Więc kombinuj a znajdziesz 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.