sknerus_mckwacz Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Cześć. W moim napędzie od jakiegoś czasu coś szumiało. Wymieniłem łańcuch, ale nie pomogło. W tym tygodniu zdjąłem korbę i zauważyłem, że lewe łożysko suportu wydaje dźwięki jakby chrobotanie (kurz, piasek?). Prawe jest w porządku. Łożysko pracuje normalnie i nic poza odgłosami się nie dzieje, jednakże domyślam się, że to początek końca suportu. Przebieg to nieco ponad 1000 km, rower jeszcze na gwarancji. Jakie mam opcje? Domyślam się, że oddanie na gwarancję to najlepsze rozwiązanie, ale jakby nie patrzeć suport wciąż działa. Po wprawieniu korby w ruch palcem ta obraca się bez problemów. Na łożyskach nie ma luzu. Jedynym symptomem jest odgłos, który przy założonej korbie bardziej przypomina szum niż chrobotanie. Czy jazda z tym czymś grozi? Jakie są potencjalne konsekwencje zaniechania działań, jeśli uznam, że dojeżdżę suport, bo mam w planach wymianę na lepszy? Nie chciałbym uwalić korby, ale z drugiej strony obawiam się, że nie mam za mocnej pozycji do roszczeń, bo jest to część mocno eksploatowana a w dodatku pracuje bez zastrzeżeń poza słyszalnym szumem. Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Wygląda, że suport się kończy. Nie zalałeś go w głębokiej wodzie ? Mogła się dostać od strony sztycy. Szum to oznaki początków końca. 1000 km jak na ten suport to bardzo mało. Nie wiem, czy gwarancja zostanie uznana. Konsekwencje zajechania mogą być takie, że suport - a właściwie jego plastykowa tulejka - będzie wycierał oś korby jak się zablokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 Z całą pewnoscia lozysko się skończyło. Dalsza jazda niszczy czop korby osadzony w łożysku. Mało kto się stosuje dokładnie do zaleceń producenta i montuje korbę niedbale a to główny powód przedwczesnego zużycia lewego łożyska). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.