Skocz do zawartości

[Adapter] Buty Szosowe >>> MTB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam buty szosowe, do których chciałbym zamontować bloki MTB.

Znalazłem dwa adaptery, Shimano i SIDI.

https://www.centrumrowerowe.pl/adapter-shimano-sm-sh40-pd8136/

https://velo.pl/stroje/buty-i-akcesoria/czesci-zamienne-do-butow/sidi/adapter-dura-ace

O Shimano czytałem dość przeciętne opinie. Spełniają swoje zadanie, ale podobno łatwo skręcić kostkę i chodzi się trudniej niż w blokach szosowych.

O Sidi nie znalazłem nic.

Używał ktoś z Was tych adapterów?

Napisano

Nie wiem jak ten sidi, ale shimanowski działa tylko z butami, które mają już fabrycznie możliwość montażu obu rodzajów bloków, jak masz tylko otwory pod bloki szosowe, to nic nie da. 

Napisano

Dzisiaj odbieram SIDI. Dam znać czy pasuje, jak to wygląda i czy ma szanse działać 😁

Napisano

Ten shimanowski jest tylko po to, by osłonić blok i dodać trochę przyczepności (ale przy tym gatunku plastiku im to nie wyszło). Kolega ma buty "szosowe" z otworami pod oba systemy i jeździ z blokami mtb bez tego adaptera.

Napisano

Gdybym miał mocowanie pod MTB, to bym się nie zastanawiał nad adapterem :P

Odebrałem paczkę, poniżej moje pierwsze wrażenie.

Zaznaczam że nie biorę pod uwagę pasowania do buta i nie wpływa to na moją ocenę. Jest to wypust SIDI, niby do butów SIDI ( chociaż wprost to nie jest napisane), więc nie czepiam się że pasują słabo do BTWIN 900.

Jeżeli chodzi o wykonanie, to jest słabe. Gdyby ktoś mi to pokazał, to bym mu powiedział żeby nie zamawiał rzeczy do roweru za 0,5$ z Chin. Pełno nadlewek, zadziorów, nawet otwory pod śruby były zaklejone. Materiał jest potwornie twardy i śliski. Po założeniu buta, po prostu czuć że nogi odjeżdżają na podłodze. W zestawie była instrukcja, owszem, ale od tego jak zamontować bloki MTB do buta MTB. Nawet pół słowa o adapterze.

Nie wiem czy będę ich używał, mam jeszcze ponad tydzień na zastanowienie. Mam wrażenie że mogą być nawet niebezpieczne. Moja ocena to 2/10, chociaż w sumie nawet nie wiem za co te dwa punkty.

Napisano
5 godzin temu, skom25 napisał:

Nie wiem czy będę ich używał, mam jeszcze ponad tydzień na zastanowienie. Mam wrażenie że mogą być nawet niebezpieczne. Moja ocena to 2/10, chociaż w sumie nawet nie wiem za co te dwa punkty.

Moje pierwsze buty pod bloki (SH-R088) były jakimś kombajnem SPD-SL/SPD-MTB. Dokupiłem do nich te nakładki co by blokiem nie deptać po betonie. Do czasu ..... aż pierwszy raz zjechałem ze schodów w budynku z 3 schodki razem z znoszonym rowerem. Kupiłem normalne buty SPD-MTB z normalną podeszwą. Obawy masz uzasadnione niestety.

Napisano
9 godzin temu, pinok napisał:

Adaptery bloków SPD do butów SPD-SL od Shimano mają symbol SM-SH41.

Działają przyzwoicie, przejechałem już sporo godzin na tym zestawie.

5FND0Rs8zuRGP41_cYYp0CPjJjEax13R9NbDMwuAFqdQ5h63CoUQTmE5R_xla5kAosTjHS1EPy03af4icJVWimvDk1DZKSKQwtdK5j1oXDakvojOMaVslOOzDPRM3l5XRJRhexTKixYSNFIYnaiIgH8V-5LNDy3YJ4hLlQnrPAYJmlqw4zlTJwhqVOl9Ffm-jhQddPjTYfkY8XJ4iigG_SMZxN25xhNqdrDz0PpmYaDefZ_ozABhlAO7wBq5BypoFtQiIXzqYBIyOiIjHWWh2Wz2awCu6tCsoJyddSI78v1u7G4ONozTXOr4IrY9D90693SKyu86Us4mF_YVFjTIvGT-WEBm8mKHtUoN7Y4fOpiuPh73XmsfXSfdkZ7YGD25tfdKJlsgR4258ghKhR2LfUN6E6fSnN4SZ23TTYrTTngGwMN3K_Ut8gAZE-LvfQadj7aPU364-QIBQ-pCsYz578Nzo2o4pHrOGO7cm8fbK82yTrkTBmOjl_1UnGnqXkZO1ATymETPzsOtuEfrjSFeRW0Hm7XQCeqZOUt1GTqgqUcuFF8O4vS3diDrM6a_0JSzOlChXW9M7Hn8frXpOF3ZiUNVF2RrChmiPA55NEQzRUCQ5Yhe1fTTHjZLryolsBewS6E_QQhsP7afdeaPoXbB9S-_WcRcT6xQlnkDZpwj_kCyhR3LCgV7IYCswOC_U97FniAO3jcYmp6klJ8td4UPmL_1=w453-h956-no?authuser=0 Adapter Shimano SPD SM-SH41 - 8859258869 - oficjalne archiwum Allegro

Widziałem to też, ale z dostępnością różnie. Wolałem i tak SIDI, bo miały większą powierzchnię...

@Charvel tego samego się boję. Chyba odpuszczę, bo trochę strach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...