Amadeusz90 Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 Hej, jako że po raz 4ty w tym sezonie strzeliła mi szprycha, straciłem cierpliwość i planuję kupić lepsze koła - upgrade planowałem w przyszłym roku ale cóż, przeżyję. Jeżdżę Giantem Contend 1 (teraz na oponach 28mm, może przejdę w 25mm), ważę 98kg (ale trend jest spadkowy - w kwietniu rok temu było 14kg więcej), szukam czegoś: - aluminiowego, - na hamulce szczękowe, - kompatybilne z oponami 23-28mm, Jako żółtodziub mam kilka pytań: - czy stożki w kołach tak "niskiej" klasy (tak, wiem, niektórzy jeżdżą na tańszych rowerach) mają jakikolwiek sens? - czy 1700g vs 1400g naprawdę jest odczuwalne kiedy ja z rowerem i bidonami ważę prawie 110kg? - czy są jakieś "znane i lubiane" modele kół, googlowałem ale konkretów mało, Wstępnie podoba mi się to: https://lemonbike.eu/product/dt-swiss-rr511-2/ , a może w podobnej cenie dostanę coś lepszego?
Mareq_BB Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Jak ci lecą szprychy i do tego sporo ważysz to bym się zastanowił czy nie wziąć np. kół z 28 szprychami.
Mihau_ Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Fabryczne giant pr2/sr2 mają tendencję do urywania szprych czy pękania obreczy. Twoja waga też im nie pomaga. Szukanie czegoś pokroju 1400g przy takiej masie zestawu mija się z celem. Sportowych osiagow i tak nie masz a koła będą podatne na uszkodzenia. Te 1600-1700g w większości przypadków będzie po prostu bezpieczną i pancerną konstrukcją. Z systemowych kół możesz zerknąć na fulcrum quattro czy vision trimax 30/35 Kupno czegoś skladanego to też bardzo dobra opcja, nie musisz brać gotowca - napisz @ do lemonbike, daveo, określ budżet, podaj swoją masę i zobacz co zaproponują
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.