Skocz do zawartości

[Tylna tarcza] hałasuje

Szym3kSzym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam problem z tylna tarczą, która nie wiem czego bym nie robił to hałasuje, tzn. albo piszczy albo wydaje dziwny - bulgoczący czy terkoczący dźwięk. Hamulce to Tektro HD-M285 2/2 Piston 180 mm.

Klocki hamulcowe zmieniałem chyba już z cztery razy. Tarcze często przemywam izopropanolem. Już brak mi pomysłów co mógłbym zrobić. Jedyne co mi do głowy przychodzi to jej wymiana. Macie może inny pomysł? Ewentualnie polecicie jakąś tarczę. Obecne klocki to EBC półmetaliczne. Tarcze nie jest przeznaczona tylko do okładzin żywicznych.

@Mihau_tłoczki resetowalem przy wymianie klocków. Niedokładnie wyjaśniłem w czym tkwi problem . Nie o to chodzi że ta tarcza cały czas piszczy czy bulgocze. Dzieje się to przy hamowaniu. Zauważyłem że gdy wyczyszcze ja izopropanolem to zaraz po tym zabiegu jest cicha. Gdy tylko przejadę kilka kilometrów to zaczyna hałasować.

• 3 tygodnie później...

mam takie pytanie odnosnie klockow hamulcowych. Ktoregos razu przy odpowietrzaniu hamulca nalecialo mi troche tluszczu hamulcowego na klocki hamulcowe a czytalem ze takie moga nadawac sie do wywalenia jesli sa zbyt tluste czy tez nasiakniete tluszczem i moje pytanie to czy mozna popryskac klocki hamulcowe odtluszczaczem? po to by sie pozbyc calego tluszczu z nich. czy jednak nie mozna bo to w jakis sposob szkodzi, jakos podobnie do tluszczu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...