Skocz do zawartości

[Naprawa gwintu] Naprawa gwintu w uchwycie na bidon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rama aluminiowa?

Jeżeli tak, to nitonakrętka. Rozwiercasz starą żeby wypadła. W pierwszym lepszym warsztacie samochodowym wstawią Ci taką w 30 sekund. Są też metody chałupnicze.

Napisano

Czyli co biorę minimalnie wiesze wiertło, niż średnica otworu wiercę potem daję nitonakretle wkręcam śrubę i po sprawię a są jakieś specjalistyczne zestawy do kupienia?

A dlaczego się pytasz czy rama aluminiowa jest jakaś różnica w naprawie pomiędzy ramą stalową a aluminową ?

Napisano

W aluminiowej jeszcze nie widziałem czego innego niż nitonakrętka. Za to w mojej stalowej, gwintowane tulejki są wspawane.

Możesz też spróbować zrobić w domu. O ile pamiętam, to bierzesz nakrętkę, wkręcasz śrubę a potem to w nitonakrętkę. Poszukaj na YT.

Napisano

Czyli co bo zobaczyłem że śruby do bidonów mają 5mm czyli rozwiercam powiedzmy 6mm daję nitonakretke o wewnętrznym 5mm i zewnętrznym 6mm i po sprawie .

Zobaczyłem jakaś przykladowal nitonakretke na allegro i ma średnicę zewnętrzna 10mm czyli wiercę wiertłem na 10mm i przyrządem do nitowania nituie i po sprawie ?

Napisano

No ja bym nie robił otworu 2x większej średnicy niż wymagany gwint. Szukaj odpowiedniej nitonakrętki. Zwykle te pod śruby m5 mają średnicę  6,8-7mm. Do tego istotny jest sposób montażu ktory nie whmaga dostępu od doopy strony. Względnie przykręć koszyk do tego co masz na czerwony loctite.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...