Skocz do zawartości

[Naprawa gwintu pedały] przez wkładkę gwintowaną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam takie pytanie bo nie mam w tym doświadczenia jak chce naprawić gwint w pedałach po przez wkładkę gwintowaną taką na klei to potrzebuje wiertarki stołowej? Bo oglądałem filmy producentów takich wkładek gwintowamych to pokazują że biorę gwintownik o odpowiednim skoku i poprostu ręcznie gwintuje potem na klei daje ten wkład gwintujący i po sprawie . Czy na tym to polega ? Czy potrzebuje wiertarki stołowej? 

Są gwintowniki które jednocześnie rozwiercają otwór (początek gwintownika jest po prostu wiertłem). Są też co najmniej dwie metody naprawy gwintów. Przez wstawienie tulejki (to co opisujesz) oraz helicoil (gdzie wstawia sie właściwie sam stalowy gwint). W metodzie piersszej musisz mieć sporo materiału wokół otworu z uszkodzonym gwintem. W drugiej rozwierca się to minimalnie ale wymagana jest precyzja (wiertło o nietypowej średnicy i gwintownik dołączone do zestawu naprawczego).

Nie wiem czy cię dobrze rozumiem ,jak mam dużo materiału ,to mogę użyć tego zestawu, co pokazałem .Natomiast jak mam mało materiału w otworze to muszę wiertłem rozwiercić otwór nagwintowac jakiś innym zestawem i również dać wkładkę na klei i po sprawie. 

Bo właśnie oglądałem taki film i on tu nie rozwierca wiertłem wcześniej oraz nic o tym nie wspomina .

A przy tej drugiej metodzie co powiedziałeś,jakiego wiertła potrzebuje, jaką średnicę?

I są gdzieś takie zestawy do kupienia?

Rozumiem ,że potrzebuje imadła, oraz wiertarki stołowej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...