Kadirax Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Witam mam takie pytanie bo nie mam w tym doświadczenia jak chce naprawić gwint w pedałach po przez wkładkę gwintowaną taką na klei to potrzebuje wiertarki stołowej? Bo oglądałem filmy producentów takich wkładek gwintowamych to pokazują że biorę gwintownik o odpowiednim skoku i poprostu ręcznie gwintuje potem na klei daje ten wkład gwintujący i po sprawie . Czy na tym to polega ? Czy potrzebuje wiertarki stołowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Są gwintowniki które jednocześnie rozwiercają otwór (początek gwintownika jest po prostu wiertłem). Są też co najmniej dwie metody naprawy gwintów. Przez wstawienie tulejki (to co opisujesz) oraz helicoil (gdzie wstawia sie właściwie sam stalowy gwint). W metodzie piersszej musisz mieć sporo materiału wokół otworu z uszkodzonym gwintem. W drugiej rozwierca się to minimalnie ale wymagana jest precyzja (wiertło o nietypowej średnicy i gwintownik dołączone do zestawu naprawczego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 A jak kupię taki zestaw tam nie ma wiertła tylko jest gwintownik to 100% pedałów naprawie https://allegro.pl/oferta/unior-zestaw-do-naprawy-gwintow-w-pedalach-1695mb1-10848432730?reco_id=7aca20e2-fc67-11eb-ad36-40a6b731f180&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco& Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Nie. Tylko te gdzie wokół otworu masz co najmniej ze 6-7mm mięsa. Poza tym zamiast kupować zestaw lepiej podejść do serwisu, który zrobi to za 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Nie wiem czy cię dobrze rozumiem ,jak mam dużo materiału ,to mogę użyć tego zestawu, co pokazałem .Natomiast jak mam mało materiału w otworze to muszę wiertłem rozwiercić otwór nagwintowac jakiś innym zestawem i również dać wkładkę na klei i po sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Wkładka w przypadku helicoil to specyficzna sprężyna, która nie potrzebuje mięsa wokół. Do zestawu co pokazałeś nie trzeba wiercic. Gwintowniki mają rozwiertaki na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Bo właśnie oglądałem taki film i on tu nie rozwierca wiertłem wcześniej oraz nic o tym nie wspomina . A przy tej drugiej metodzie co powiedziałeś,jakiego wiertła potrzebuje, jaką średnicę? I są gdzieś takie zestawy do kupienia? Rozumiem ,że potrzebuje imadła, oraz wiertarki stołowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Nie kupuj. Taka akcja zdarza się pewnie z raz na całe życie. Kupisz i przeleży. Idź do dobrego serwisu, zrobią Ci to porządnie i pewnie sporo taniej niż zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Ale ja się nie pytam bo mam taki problem tylko z ciekawości chcę znać technologie naprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Zestaw uniora ma rozwiertaki zintegrowane z gwintownikami. Helicoil są powszechnie dostępne... (oczywiście trzeba dobrać sobie typ gwintu)... https://allegro.pl/listing?string=Helicoil A działa tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kadirax Napisano 13 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 To co z poradnika slusarza to znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2021 Masz powyżej opisane 2 trochę inne metody. Czego więcej szukasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.