Skocz do zawartości

[amortyzator] do 300 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuję budżetowego amortyzatora do roweru ATB (koła 26 cali), który służy głównie do asfaltów i szutrów. Kiedyś polecano RS Dart 3, ale nie jest już dostępny. Znacie jakiś dobry odpowiednik tego modelu? I nie, sztywny widelec odpada. 

Chodzi tylko o to, by po najechaniu na niski krawężnik itp było minimalne tłumienie. 

Napisano

Suntour XCT.

No wiesz, koło się podrzuca, a nie najeżdża na pałę i oczekuje że atrapa amortyzatora pomoże.

Napisano

To zależy od ramy. Ja osobiście bym tego nie kupił, tylko zwiększył budżet.

Napisano

Wiesz że podkładki pod mostkiem, nie mają nic do długości widelca?

Napisano

Tłumienie?  w tych widelcach z takiej półki to jest na poziomie powietrza w oponie. To jest element, który tylko zwiększa cieżar roweru i oprócz ugięcia się i odbicia nic więcej nie oferuje. 

Napisano

Ugina Ci się ten Zoom? Jeżeli tak, to XCT ani XCM nie będzie dużo lepszy.

Napisano

Jeździłem trzy lata na sztywnym widelcu. Odrobina techniki, dobre opony i jest to najlepsze rozwiązanie na jazdę po mieście/ szutrach/ lekkim terenie.

Napisano

Ok, przemyślę ten widelec sztywny. W końcu amor waży ponad 2 kg, co na pewno będzie zauważalną różnicą, jeżeli wymienię go na widelec.

Jakiś konkretny widelec z piwotami polecacie, czy wystarczy tylko wymiary dopasować?

Napisano
3 godziny temu, skom25 napisał:

Ugina Ci się ten Zoom? Jeżeli tak, to XCT ani XCM nie będzie dużo lepszy.

Jak siądę, to się ugnie. I dalej nic ;) A ważę ponad 90 kg.

33 minuty temu, Galvatron napisał:

Najważniejsze, żeby miał odpowiednią wysokość.

Masz na myśli długość rury sterowej? A aktualnie używanym amortyzatorze ma ona 20 cm.

• Mod Team
Napisano

Nie długość rury sterowej, tylko długość od osi koła do korony. Czyli całkowita długość widelca. Chodzi o to, żeby była taka sama lub najbardziej zbliżona do obecnego amortyzatora. Ma to na celu zachowanie właściwej geometrii.

Napisano

A jak myślisz?

Wydaje mi się że wszystko co mogło, zostało już napisane w postach powyżej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...