Skocz do zawartości

[3000-4000] Pierwszy rower szosowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 godziny temu, skom25 napisał:

Jak w takim razie, czy autor, czy tym bardziej ktoś kto ma 170 cm, ma jeździć na ramie 56.1 z Reach 385?

Normalnie, przecież napisał, że jeździ i jest mu wygodnie. :)

Tak porównując z innymi gravelami, to właśnie ten Esker jest jakiś taki krótki. Ale może nadrabia kierownicą z większym reachem, a może Kross coś inaczej policzył. Albo po prostu masz takie preferencje. Przykładowo gravel Gianta, klepany kilka już lat i mający sporo zadowolonych użytkowników, ma 550+90 w rozmiarze M (od 169 cm), a 585+100 w rozmiarze ML (od 174 cm). A Tobie już przy 530+90 rower wydaje się "długi"?

https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-advanced-1

Napisano
4 godziny temu, some1 napisał:

Teraz taki trend, żeby w gravelach dawać dłuższe ramy, ale krótsze mostki względem rowerów szosowych.

Dlatego właśnie zadałem istotne pytanie o długość mostka. Jeśli ten Topstone jest zrobiony na modłę progresywną i ma znacząco krótszy mostek to zmienia postać rzeczy. Natomiast jeśli mamy tam klasyczne 90 czy 100 mm to rozmiar MD jest zwyczajnie za duży na wzrost 175 cm.  

4 godziny temu, some1 napisał:

MD Height -  170cm - 185cm

Takie wskazanie można traktować jedynie w kategorii nieśmiesznego żartu.

Napisano

Nie, nie wydaje mi się długi. Do długiego to mu jeszcze daleko. Napisałem że jest na granicy pozycji rekreacyjnej, przy mostku 90 i kierownicy z Reach 85 ( gdzie Gravele na ogół mają 70-75 mm). 

7 minut temu, Pitof napisał:

Dlatego właśnie zadałem istotne pytanie o długość mostka. Jeśli ten Topstone jest zrobiony na modłę progresywną i ma znacząco krótszy mostek to zmienia postać rzeczy. Natomiast jeśli mamy tam klasyczne 90 czy 100 mm to rozmiar MD jest zwyczajnie za duży na wzrost 175 cm.  

Takie wskazanie można traktować jedynie w kategorii nieśmiesznego żartu.

Ten mostek ze zdjęcia autora, ja nic ma jakieś 90 mm. @Artur85 podasz wymiar?

Jestem tego samego zdania i w życiu bym nie kupił roweru sugerując się tymi tabelkami.

Napisano

Esker jest krótki, ale nie o Eskerze mowa.

Napiszę krótko, bo co tu więcej pisać. Przez długie lata były wyznaczone jakieś standardy rozmiarów dla rowerów szosowych. Patrząc na użytkowników, to nawet się sprawdzały. Dla kogoś 175 cm zawsze była polecana rama 545 mm z mostkiem +/- 100 mm. 

Nagle wchodzi Gravel, który wiele się nie różni od szosy Endurance. Dla 170 cm pojawia się rama 561 mm i Reach 385 mm. 

Nie wiem czy ja coś przegapiłem? Centymetr się wydłużył?

Gdybym wrzucił zdjęcie roweru szosowego w takim ustawieniu, to zostałbym natychmiast zjedzony bo kupiłem o wiele za duży rozmiar. Chciałbym, ale nie jestem w stanie zeozumieć co takiego się nagle stało.

Napisano
37 minut temu, skom25 napisał:

Nie wiem czy ja coś przegapiłem? Centymetr się wydłużył?

Tak przegapiłeś :) - to gdzie ląduje (tyłek - bo wycięło) nic nie wyszło na takim rowerze, jak bardzo krótkie mostki tam wsadzają i jaki zasięg mają kierownice. 

Napisano

No i autor podał, 90 mm :P 561 + 90. Jaki by nie był Reach kierownicy, to jest długo i tak.

Napisano

Wracając do wątku z rowerem szosowym. Aktualnie nie zdecydowałem się na tą S'kę "SCULTURA 400" . Podkusiło mnie skorzystać z kalkulatora ze strony https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp przy okazji musiałem się dokładniej pomierzyć, niestety pomiary musiałem robić sam więc pewnie nie są zbyt dokładnie, ale co najważniejsze wszystko wskazuje, że jednak jestem ciut wyższy (jakkolwiek by to nie brzmiało) i mam gdzieś 167-168cm, różnica nie wielka, ale pewnie coś zmienia, czy raczej jest to pomijalne? A odległość od podłogi, do krocza, siedząc na szczotce (via jeden z poradników na YT) to jakieś 78cm.

Dodatkowo w "okolicy" pojawiły się na stanie podobno Huragany 2. Z tego co widzę mają one taką samą geometrię co Huragany 4. Także mam nadzieje że będą 47cm i 50cm i uda mi się z kimś kompetentnym zrobić przymiarki. Może nagram jakieś video krótkie i podrzucę byście rzucili okiem czy bardziej iść w stronie 4x cm czy jednak bliżej ~50cm.

Napisano

Huragan w rozmiarze 47/S będzie albo na styk albo za duży więc nie mam pojęcia po co w ogóle szukać większego, na którym jeżdżą goście po 180 cm, żadnej przymiarki nie potrzebujesz, kompletny missmatch

Scultura S ze względu na trochę łagodniejszą geo od rometa będzie zapewne lepszym wyborem (choć i tak celowałbym w XS)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ostatecznie zakupiłem Meridę jutro "nauka" jazdy na szosie. Zobaczymy jakie będą wrażenia i co będzie bolało pierwsze ;) 
Dziękuje wszystkim którzy udzielili się w tym wątku i pomogli mi w dokonaniu wyboru. Kłaniam się nisko. :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...