Wissa Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Polecicie jakiś lekki kask z mips do 500zł? Kask ma być do rekreacyjnej, szosowej jazdy. Rozmiar L, głowa 60-61cm. Lekki czyli do 300-350gr. Myślałem nad Specialized Chamonix ML, ale rozmiar to max 60cm i nie wiem, czy nie będzie za mały.
Gość Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Ja mam Giro Foray MIPS. Jest całkiem ok, ale wkładki są słabej jakości.
TheJW Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Zależy od kształtu głowy. Ja mam niby obwód typowo pod rozmiar "L" u większości producentów, a do tej pory na moją głowę pasowały tylko 4 kaski. Nawet któregoś Giro w wersji XL nie wcisnąłem. Pasował Giro Agilis MIPS, który kupiłem rok temu i używałem kilka miesięcy. W rozmiarze L (59-63) jest naprawdę duży, dla normalnej "dużej" głowy będzie aż za duży. No i chyba nie jest zbyt lekki, bo jak go teraz czasem założę na jakiś "rege-ride", to mam wrażenie, że mi głowę przeciąża. Na co dzień jeżdżę w ABUS AirBr.eaker, więc różnica jest spora i odczuwalna.
Gość Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Jak Wy to robicie, że kask Wam ciąży? Ja ważę poniżej 60 kg, miałem już trzy kaski i nawet w klocku z Decathlon tego nie czułem.
TheJW Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Załóż wspomnianego ABUSa erbrejkera, a potem jakiś "normalny" kask z MIPSem, to zobaczysz. Oczywiście trochę podkoloryzowałem, ale posiadając dwa wyżej wspomniane kaski odczuwam różnicę w ich wadze. Głównie na początku, chwilę po założeniu, ale jednak. Jeśli kask jest dopasowany, to czy waży 220, czy 380g - nie czuć go na głowie. Dochodzi kwestia przyzwyczajenia. Tak jak z okularami na nosie czy brodą.
Wissa Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Napisano 12 Sierpnia 2021 Zobaczę co u mnie jest dostępne na wiosce. ale pewnie szału z wyborem nie będzie, do tego pewnie ze stówę droższe niż w netach.
TheJW Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 https://www.mikesport.pl/ Kupiłem u nich chyba dwa kaski, mają duży wybór, czasami jakieś promocje, ceny też były dobre (dlatego kupiłem ). Rozejrzyj się, może coś znajdziesz. Tylko tych nie przymierzysz...
Gość Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Kolega ma taką taktykę, że zamawia kilka kasków i potem odsyła. Tylko trzeba to zrobić w dobrym sklepie typu Centrumrowerowe.
Wissa Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Napisano 12 Sierpnia 2021 Pojechałem do sklepu i przymierzałem kaski. Najlepiej na moim dzbanie siedział wspominany przez TheJW Giro Agilis MIPS. Podobało mi się w Agilis to, że głęboko siedział na głowie, inne kaski Giro przy nim to trochę mycki :) Kask dopasowałem w sklepie i ..... zamówiłem w internetach. Wiem, cebulactwo, ale k... różnica w cenie to 140zł !!! 480 vs 340zł. Dobra, 20-30 zł bym dał więcej za przymierzenie, ok, 50 zł więcej, ale nie 140zl !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.