Skocz do zawartości

[opony] 70% asfalt, 20% kostka brukowa, 10% drogi polne, leśne

kostek525

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi jeżeli powstanie kolejny temat o wyborze opon. Przejrzałem łącznie chyba z 50 tematów i nadal nie jestem w stanie podjąć konkretnego wyboru pod swoje preferencje.

Opony, tak jak wspomniałem w nazwie tematu, mają służyć głównie do jazdy po mieście i asfalcie, tj. szosie, asfaltowej drodze rowerowej i po kostce. 

Nadal nie jestem pewien jaka szerokość mnie powinna interesować - z jednej strony węższe opony powinny generować mniejsze opory toczenia + są w stanie być napompowane do wyższego ciśnienia, dzięki czemu są szybsze na płaskiej powierzchni, a z drugiej strony krążą opinie, że skoro w mieście w zasadzie cały czas są jakieś zjazdy, krawężniki, i nierówności na podłożu, to wybranie węższej opony będzie złą decyzją, bo stracę przyczepność, a wcale nie zyskam szybkości. Jak to z tym jest?

Słyszałem sporo dobrych opinii o takich oponach jak:

- Racing Ralphy - ale one chyba bardziej są pod 50/50 asfalt i offroad? + słyszałem też opinie o tym, że lubiły się ślizgać na zakrętach

- Race King - podobnie jak Ralphy, dużo ludzi deklaruje, że będzie głównie jeździć po asfalcie i wybiera właśnie je, mimo że przecież wybiera się je w rozmiarze 2.0 lub 2.2 i nie są stricte pod asfalt i twarde nawierzchnie?

- Double Fighter 3 - są fajne, bieżnik i guma wygląda ok, ale ogromny minus to ich waga - 915g. To prawie 2x więcej niż niektóre inne opony którymi jestem zainteresowany.

- cont speed ride - tak jak pisałem, głównie interesuje mnie asfalt i twarde nawierzchnie, ale sporadycznie chciałbym mieć możliwość też przejechać się po jakimś lesie czy czymś podobnym. A te opony raczej skutecznie i stuprocentowo mi to uniemożliwią?

- Schwalbe Hurricane - Te mi się podobają, ale dostępne są aktualnie praktycznie wyłącznie w szerokości 2.1 - to trochę sporo. No i chyba są najdroższe z wymienionych.

- cont Tour Ride - fajny bieżnik, ale podobnie jak fajtery, strasznie ciężkie, bo 910g.

Macie może też jakieś inne propozycje? Co myślicie też o mieszaniu opon: tylna węższa z bardziej płaskim biernikiem, a przednia nieco szersza i z nieco wyższym i gęstszym biernikiem?

rower mtb kross level a2. koła 26

Napisano

https://allegro.pl/oferta/vittoria-opona-drutowana-mezcal-26x1-9-8452484112?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=EAIaIQobChMIh_H7k5qp8gIVgrmyCh0cPA58EAQYBCABEgJ3wPD_BwE

Naprawdę dobrze jeździ po twardym , całkiem dobrze radzi sobie w terenie . Dla mnie to najbardziej uniwersalna opona . Jedyny minus to mokre kamienie . Trzeba uważać . To stary wzór mezcala , jakieś resztki jeszcze się sprzedają . Jest też wersja 2,1 - będzie lepsza w terenie . Jest też wersja zwijana - będzie lżejsza . I właśnie na  2,1 zwijanej ja jeżdżę i mogę polecić .

Na asfalt i szutry całkiem fajna jest też https://www.centrumrowerowe.pl/opona-schwalbe-cx-comp-pd3071/?v_Id=20156&gclid=EAIaIQobChMI-pyvt52p8gIVsgfmCh2evwoJEAQYASABEgLdO_D_BwE

Trzeba uważać na śliskich brukach , zdolności w trudniejszym terenie nie badałem ale raczej słabo to widzę .

Napisano

Cześć, jeżdżę na oponach Continental Speed Ride, tylko że w rozmiarze 700x42c i jestem z nich zadowolony. U mnie to jest 50% asfaltu a drugie 50% to szuter, ścieżki leśne oraz lekki teren. Pomijając jakieś większe błoto oraz zmrożony śnieg radzą sobie zupełnie przyzwoicie.

Napisano

Z mezcalami nic bym nie kombinował , Tzn jeśli chodzi o szerokość . Jak założę na wiosnę 2,1 to jesienią zdejmę . Nawet jak wycieczka tylko asfaltowa to nie chce mi się zakładać węższej . Tzn moim zdaniem nie ma sensu . I uwaga - to dotyczy starego mezcala , nowy jest trochę inny i nie znam go .

Napisano

Mezcal na oba koła na takie warunki to aż za terenowa opona. Przeciez to warunki na oponę crossową, gravelową ... 

Wiąłbym z Vittorii Tereno albo Dry albo Mix w zależności czy jeździsz po mokrym. W 33 albo 40 mm

PS: Nie doczytałem, że to 26 cali, w takim razie chyba mezcal na oba ... 

Napisano

@wkg

Ich cena przekracza mój budżet dwukrotnie.

Co myślisz zatem np. o połączeniu przód - raceking 2.0, tył - schwalbe cx comp?

Ta schwalbe w sumie sprawia wrażenia pasującej do moich preferencji - jest semislickiem - po środku ma niski bieżnik, nie powinna generować dużych oporów, do tego jest dość lekka - 620g, i jak na swoją szerokość (2 cale) można napompować ją do 4,5 bara.

A RaceKing z przodu, bo jest oponą uznawaną za przyczepną i przy tym nie generującą strasznych oporów

Napisano

@wkg

No po pierwsze, to z tego co widzę to są opony dostępne wyłącznie na 28''. I tak, najtańsze widziałem za 125zł, to za drogo.

rozważam:

przód: conf race king 2.0 lub 2.2

tył: schwalbe hurricane 2.1 // schwalbe cx comp // vittoria mezcal

ew. 2x mezcal, ale rzeczywiście w nich bieżnik wygląda na dość wyraźny

Napisano
11 minut temu, wkg napisał:

Ja pisałem o tych z serii Tereno, a co do mezcal to tutaj mam o wiele tańsze druciaki 

https://allegro.pl/oferta/vittoria-opona-drutowana-mezcal-26x1-9-8452484112 69zł, ale nie wiem czy branie długo leżących na magazynie opon jest dobrym pomysłem

albo te: https://allegro.pl/oferta/vittoria-opona-drutowana-mezcal-26x2-1-8463852101 też 69zł i od vittori, a nie geaxa, ale ale są o 0.2 cala szersze, o ile to robi jakąś różnicę

Ale te Mezcale nie będą generować większych oporów niż te, które wspomniałem wcześniej? Tak jak pisałem, bieżnik mi tu wygląda na dość spory.

Napisano
8 godzin temu, kostek525 napisał:

To jest geax wbrew nazwie, Vittoria Mezcal ma inny bieżnik.

Jak chcesz tanio, to bierzesz Race Kinga. To jest opona na której prawie każdy kiedyś jeździł, każdy się zachwycał i "każdy" kupił w końcu coś innego ;) Też będziesz zadowolony, przynajmniej przez jakiś czas. I Race King i Mezcal będą bardzo szybkie, choćbyś nawet 2,25 kupił. Oba brałbym takie same, choć po prawdzie sam jeżdżę na różnych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...