Blaise_93 Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Witam, co sądzicie o tym modelu: Cube Travel SL 2021? Może jakieś inne propozycje podobne do tego modelu? Jako że posiadam rower z przerzutką planetarną (Shimano Nexus 7) użytkowany od wielu lat bez żadnych problemów, jest to dla mnie istotny element. Jakieś doświadczenia z Alfine 11? link :https://www.rowerowy.pl/cube-travel-sl-58l-sza-sre-21.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Ciężko "oceniać" takie rowery. Sprzęt dla fetyszysty napędu paskowego i tyle, nie ma sensu doszukiwać się czegoś głębszego. Po prostu dopłacasz kvpę siana za bezobsługowość napędu. Jeśli nexus 7 ci wystarcza to alfine'm będziesz zachwycony Pilnować oleju i będzie służyło latami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaise_93 Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Dzięki za odpowiedź. Oczywiście w tej cenie, z mojego punktu widzenia to nie jest rozsądny zakup, jednakże można znaleźć używane (w niewielkim stopniu), za całkiem przystępną kwotę. Nigdy nie miałem do czynienia z paskiem, ale czytałem o nim wiele pozytywów, stąd moje zainteresowanie. Nie doświadczę wielkiej różnicy względem łańcucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Przede wszystkim jedziesz w absolutnej ciszy, paska nie musisz czyścić, smarować. Sam sobie musisz odpowiedzieć czy warto, trekkinga na hydraulice i klasycznym napedzie dobrej klasy kupisz pewnie w okolicy połowy ceny alfine 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) @Mihau_, dzięki za podlinkowanie @Blaise_93, rower bardzo, bardzo fajny. W wyżej linkowanym wątku wyrażam swój generalny zachwyt nad połączeniem Alfine 11 z Gatesem. A na tym zdjęciu masz troje użytkowników tegorocznych Cube-ów na drodze rowerowej Drawy, miesiąc temu. Dwa z nich to właśnie seria Travel, jeden Kathmandu. Z najtańszym (ok 3500) mieliśmy nieco przebojów - dwukrotnie zerwany łańcuch, problemy z przerzutką - generalnie marny osprzęt. Ale dwa pozostałe, ze dwie grupy wyżej (Deore, Deore XT), działały jak złoto. Jednak nawet jeśli ten Twój model jest bardzo fajny, to wydaje się nieco... drogi jak na trekkinga. Ten sam zestaw Alfine 11 i pasek Gates (chociaż w wersji CDN - u Ciebie jest CDX, a więc przeznaczony do turystyki) mam w Raymonie za niemal 1/3 ceny mniej: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-r-raymon-tourray-6-0-gent-pd23306/ Może to lepszy kierunek? Szy. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez szy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blaise_93 Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Dziękuję za ciekawą propozycje, do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 18 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Odświeżę i zadam może głupie pytanie:) Czy bagażnik w tym modelu można zdemontować w razie potrzeby? Na stronie cube jest opisany jako "wpół zintegrowany" i nie wiem co to oznacza. Nie zawsze byłby mi potrzebny, a pewnie jeszcze trochę by rowerek schudł. Zaznaczę, że chodzi mi o model z napędem na pasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi