chrismel Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 @nctrns- na pewno pewność chwytu wzrasta. Jednak u mnie główny problem to zasięg palców - za krótkie Chwilę mogę jechać tak jak napisałeś ale jest to bardzo niewygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Ja sięgam dwoma palcami, trzeci tylko do połowy. Jeździłem na szosie, więc jak obchodzić się z manetkami mam jakieś pojęcie. Hamują średnio, chociaż w dolnym też bez rewelacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Pora się nauczyć trzymać kierownicę Filip, to do autora wątku. I trochę żartobliwie, nie złośliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Trzymam dokładnie tak. Manetkę od góry obejmuje tylko dłoń i kciuk. Nie ma potrzeby żeby było tam coś więcej. Jest nawet fotka! Tak jak pisałem. Ja mogę być lekko "spaczony". Tyle lat na hydraulice która zrzuca z roweru robi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 14 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Przed chwilą przejechałem się na szosie z hamulcami hydraulicznymi. Jestem w stanie bez problemu hamować jednym palcem. Dla mnie ranking wygląda tak: - hamulce tarczowe hydrauliczne - hamulce v/u-brake - hamulce tarczowe mechaniczne, przy czym tych ostatnich nie polecam paniom, a panowie to gdzieś tak od rozmiaru M/L. Przynajmniej przy klamkach Sora. Może inne są inaczej ukształtowane i jest wygodniej - nie wiem. Natomiast bardzo zdecydowanie polecam przejechać się na takim rowerze przed zakupem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 No tylko że ja mając sam widzisz jakie paluchy... łapię klamkę na 2 palce... i tak robi... zdecydowaaaaana większość ludzi na szosie, ręce są lekko nikt nie trzyma kierownicy jak rurki w autobusie na zakręcie, hamujesz z automatu w ułamku sekundy reka zjeżdża delikatnie na bok i łapesz na dwa paluchy nawet z hydrauliką. Jeden palec w górnym chwycie to raczej nie jest prawidłowe hamowanie... to w ogóle nie jest żadna zaleta jeden palec na heblu w szosie. To oczywiście w oderwaniu do typów hebli bo oczywiscie co do ich skuteczności czy kultury masz 100% racji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2021 Skoro jeden palec leży na klamce, to gdzie jest reszta? Zakładam że na chwycie. Po co tak trzymać manetkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Normalnie jestem w szoku czytając to. Mam hamulce mechaniczne i jestem z nich bardzo zadowolony. I bardzo mocno obecnie się zastanawiam czy jak będę kupował nowe klamkomanetki to czy jest sens inwestować w hydrauliki. Mam avidy bb7 wersja road o ile z klamkami shimano nie do końca pasowała mi siła hamowania, to już w połączeniu z klamkami sram rival jest baja. Początki z hamplami nie były takie super bo miałem problemy z ich ustawieniem i słabą siłą hamowania. Teraz nie mam problemów z ustawieniem po prostu musiałem się tego nauczyć. Z mocą hamowania było trochę gorzej ale zmiana klocków pomogła. W każdym razie mój zestaw to tarcze shimano sm-rt78 rozmiar 180mm przód i tył do tego klocki metaliczne spiekane. Jak już porządnie się dotarły to jest po prostu miodzio. Raz ustawione nie wymagały z mojej strony żadnych działań przez rok. W każdym chwycie bardzo wygodnie mi się hamuje i nie mam z tym żadnych problemów. Drugi zestaw to zaciski tektro novela klamki avid sd5 i tarcze 203mm przód i tył. Nie mam z nimi żadnych problemów. Jestem zadowolony z siły hamowania i z modulacji. Posiadam również hamulce xt785 z nimi częściej miałem jakieś problemy. A to się zapowietrzyły a to zacisk po dłuższym czasie nieużywania się spocił i musiałem klocki wymienić i jeszcze miałem problem z brudnymi tłoczkami, które nie chciały odbijać. Jak dla mnie siła hamowania nie była specjalnie większa niż w bb7. Dodam tylko, że w shimano i w bb7 mam klocki tej samej firmy [metaliki spiekanie] i identyczne tarcze. Jak coś moja waga to 95kg więc do najlżejszych osób nie należę. Więc może w przypadku twoich hamulców @chrismelwystarczy wymienić klocki na coś mocniejszego i sprawdzonego i/lub zmienić tarcze na większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Cytat rozmiar 180mm przód i tył Cytat tarcze 203mm przód i tył. O stary... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 8 Września 2021 Udostępnij Napisano 8 Września 2021 Tak wiem duże. Ale jakoś kompletnie mi to nie przeszkadza. i nie wygląda to wcale źle tu siedzą 180 Mała edycja. Pancerze jakich się używa też są ważne. W tym rowerze są jagwire keb-sl. Wcześniej używałem shimano i też dawały radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 Nie przeszkadza, dopóki filigranowy widelec nie zrobi pa pa... Clue jest takie, że ty zrobiłeś jakiś mix, a większą siłę byś uzyskał przy hydraulicznych z tarczą 140/160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 @skom25 Widelec robiony na zamówienie. Bardzo dokładnie zaznaczyłem, że tarcza jaką chcę tam włożyć będzie miała albo 180mm albo 203mm. Nie wiem czy bym uzyskał większą siłę na hydraulikach. Mam w taki sam zestaw [tarcze i klocki] w xt785 i jakoś szału na mnie nie robią. a Problemów więcej z nimi jest. Tarcza jest 180mm dlatego że nie byłem zadowolony z tego jak hamują hydrauliki [wtedy miałem deore 596] z mniejszą tarczą i klockami żywicznymi. Nie rozumiem jaki miks zrobiłem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 9 Września 2021 Udostępnij Napisano 9 Września 2021 W dniu 10.08.2021 o 23:48, chrismel napisał: Nie kupiłbym roweru z mechanicznymi hamulcami tarczowymi i zamiarem jeżdżenia na łapach. Za żadne pieniądze. Ja miałem podobne obawy. Ale jak poskładałem nowego gravela- wskoczyły klamkomanetki Apex i hample Hayes cx- oryginalne klocki i tarcze. Jest rewelacyjnie w każdym chwycie. Krótki skok jak i świetna modulacja. Jestem bardzo mile zaskoczony- nie widzę żadnej potrzeby zmiany na hydraulikę. I nie mam żadnych wymyślnych linek jak i zwykłe pancerze. Blokuję jak chce koła w każdym chwycie, ale to jest do niczego nie potrzebne (blokowanie) a wręcz niebezpieczne. Tarcze 160 waga jeźdźca 95 kg ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.