kosmonauta80 Napisano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Po czym poznać, że hamulce działają poprawnie? Chodzi mi o pracę klamki. Czy "poprawne" jest (zakładając, że układ jest odpowietrzony), że: - minimalne naciśnięcie klamki wywołuje widoczny ruch okładzin - w połowie zakresu ruchu okładziny blokują tarczę i nie ma co dalej naciskać - klamka nie chodzi twardo, tylko "miękko" - naciskanie klamki jednym placem nie sprawia trudności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Pff, no ale że co? Masz jakiś problem czy o co chodzi? Klocki dotykają tarczy i wtedy klamka robi się twardsza, ale nadal można ją dociskać. Wynika to ze ściskania cieczy, elastyczności materiałów itd. Łatwiej jest napisać jakie są objawy niesprawnycb hamulców, ale tego jest tak dużo w sieci, że nawet nie chce mi się pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Odpowietrzałem układ I raz i nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Niby klamka nie wchodzi już tak głęboko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Zapowietrzony układ daje inne objawy. Klamka wpada do chwytu, a pompowanie ją utwardza i tak w koło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 A nie jest tak, że na skutek wycierania się okładzin klamka będzie "wpadać" coraz głębiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 10 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2021 Nie, po to jest zbiorniczek wyrównawczy z membraną, żeby kompensować zużycie okładzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Rower stał przez kilka dni kołami do góry. Odwracam, naciskam klamkę i wyraźnie głębiej "wpada". Objaw zapowietrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Tak, tylko po co tak trzymać rower? Shimano dokładnie pokazuje jak odpowietrzyć. Zrób to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Koło miałem w serwisie, więc jak zdjąłem, tak rower zostawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 11 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2021 Sprawa gorąco dyskutowana - dolej płynu, postaw na kołach, po jakimś czasie (jazdy) się odpowietrzy. Dosyć typowa sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Proponuję zainwestować w stojak serwisowy.Problem zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Szczególnie w bagażniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 Stojak kupiony i użyty Zastanawiałem się czy jest jakaś umowna granica, poza którą klamka nie powinna zapadać. Połowa zakresu pracy? Czyli zaciskam i w połowie dalej nie pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 12 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 U mnie to może nawet nie połowa tylko tak 40%, i dalej nie idzie, hamulce działają skutecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 12 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2021 No to u mnie "za połową" się zatrzymuje. A to, że minimalne naciśnięcie klamki wywołuje natychmiastowy ruch tłoczków ma znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.