Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] do 200zl jakie macie typy i doswiadczenia

Ananasowo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

u-lock mi troche nie pasuje, bo nie ma regulowania, w sensie możesz tylko włożyć i tyle. Chciałem coś bardziej elastycznego żebym później nie musiał się gimnastykować z zapięciem tego gdy przyjdzie taka potrzeba

Napisano

@mariusz00  jeździłem kilka lat z ciężkim, grubo ponad 2 kg łańcuchem, od niedawna jeżdżę z lekkim foldem Oneguard K9 Combo - dla moich zastosowań (99% to przypięcie roweru pod marketem na czas zakupów)  Oneguard sprawdza się lepiej - nie muszę wozić ze sobą ciężkiego łańcucha, który rozwalał nawet torbę przystosowaną do przewozu łańcuchów (torba na ramę Kryptonite), a rower jest zabezpieczony i mam lepszą niż w u-locku "elastyczność" zapięcia.  Oczywiście gdybym miał rower za kilkanaście tyś. i byłbym zmuszony zostawiać go na dłużej np. pod wiata rowerową w dostępnym dla każdego miejscu, to pewnie używałbym u-locka / łańcucha.

Każdy musi dokonać oceny indywidualnie - wartość roweru, poziom ryzyka (np. gdzie i na jak długo zostawiamy rower), wygoda zapięcia - u mnie wyszło, że ten pancerny łańcuch z którym jeżdżę, to trochę przerost formy nad treścią i uprzykrza mi jazdę. I jeśli byłbym zmuszony korzystać z bardziej wytrzymałego zapięcia niż mój obecny fold, to chyba bym poszedł w u-lock.

Napisano

Kiedyś się tym interesowanym i rodzaj zamka jest ważny, co z tego ze nie da się przeciąć, jak da się otworzyć wytrychem czy  czymś w rodzaju klucza uniwersalnego w 30 s, najlepiej wybrać zamek dyskowy, do tego potrzeba specjalnego ustrojstwa, ewentualnie jak to gość  na YouTubie pokazuje wkręta  meblowego ;)

Ale takie abusy tanie to jakiż żart, dosłownie trzeba na to 30 s i kompletnie żadnych umiejętności ,wystarczy kawałek blachy o specyficznym kształcie imitujący klucz uniwersalny .

Napisano

U mnie mowa o spartakusie 3.1 więc bez szału, typowy rowerek bez większych wymagań. Właśnie mi chodziło o coś lekkiego do zabezpieczenia, bo sam rower waży już 15kg....

To co, chyba bym wział tego onGuarda, hm?
https://allegro.pl/oferta/zamkniecie-onguard-link-plate-lock-k9-8115-88-5cm-11901796789

Czy ten abus kross bordo 5900?
Tylko w sumie nie chce mi sie kluczyka pilnować, a powyższy onguard ma szyfr:p

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jakie dokładne rozmiary (z uchwytem) ma Onguard Pitbull 8005?
W sieci podają 11,5 cm x 23 cm, ale po pierwsze pewnie bez uchwytu, a po drugie wolę się upewnić przez kogoś, kto ma i zmierzy :)
Z góry dzięki!

Napisano

Heh, czyli to tyle, jeśli chodzi o "11,5 cm x 23 cm" 🤣

Dzięki wielkie, chyba rozwiązałeś mi problem: U-lock vs składane.

Napisano

Problem w tym, że nie zawsze jeżdżę z plecakiem. A że rower mam za 2 tys. i nie zostawiam go na dłużej niż biblioteka/sklep/jakiś urząd czy poczta, to na razie chyba pójdę w Onguarda Revolver X4P.

• 1 rok później...
Napisano
W dniu 9.08.2021 o 07:59, Ananasowo napisał:

Tak jak pisałem kupiłem onguard mam go od piątku, parę razy używałem na mieście. Przypinając 1 swój rower nie ma żadnego problemu. Przypniesz się wszędzie. Ja jeżdżę najczęściej z synem i z 2 rowerami i taka długością u-locka trzeba się nagimnastykować ale to najwyżej 1-2min i 2 rowery spięte do czegoś. Nie chciałem dłuższej bo wożę ja w plecaku. Jest ciężka to jej jedyny minus no ale wiedzielm i tym, mam nadzieję że za tym idzie trwałość. Słowem polecam jeśli jesteście świadomi wagi i długości będziecie zadowoleni jak ja :)

A ile waży ten Onguard Brute? Bo nie mogę tej informacji nigdzie znaleźć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...