geforc Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Witam, mam chińskiego Ebike, pojawił się problem z tylnym hamulcem, wywala płyn, tak jak widzicie na zdjęciu, raczej pod obciążeniem. Nie wiem kompletnie co to za marka klamki, na Tektro mi to nie wygląda bo na stronie nie ma takiego modelu... Jest to klamka z odcięciem do silnika... To odcięcie jest konieczne? wiem na jakiej zasadzie to działa ale nigdy nie robię tak że przyśpieszam i hamuję więc nie ma obawy o zniszczeni silnika/hamulców. Pytanie tylko czy rower będzie wtedy prawidlowo działał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Jakby to ująć... A nie mówiłem? To jest jakaś Chińska klamka, więc u nich szukaj. No albo pisz do producenta tego cuda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 IMHO ujawniła się ukryta, dodatkowa funkcja/cecha tej klamki. W tym przypadku to nie wada Jak chcesz uniknąć niespodzianek to wymień tą informację hamulców na coś sprawdzonego ale najlepiej cały rower bo takie kwiatki to podstawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 4 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 Jeśli to DOT to uważaj na oczy jeżdżąc tym wynalazkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geforc Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2021 o jacy mądralińscy, ciekawe jakie wy macie rowery, na pewno rzemieślnicze zrobione z najwyższa jakością i nigdy nie mające usterek Już sprawa dawno załatwiona, wymieniona klamka na Shimano Mt200 bez odcięcia, nie jest potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Już dawno, a temat założony 17 godzin temu 😐 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 9 godzin temu, geforc napisał: wymieniona klamka na Shimano Mt200 bez odcięcia, nie jest potrzebne Nie jest potrzebne tak samo jak w aucie nie jest potrzebny ABS... do czasu aż jednak bardzo by się przydał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 @KSikorski Jak się go nie ma, to on jest potrzebny tylko w jednym przypadku. W ostatnim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 ABS, zaraz zacznie się kłótnia że ABS wydłuża drogę hamowania Źle wybrałeś A tak na serio, to prawda. Nikt nie montuje dodatkowych systemów bez powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Może to nie było odcięcie silnika tylko informacja do sterownika, że ma się przełączyć na odzysk energii i hamować silnikiem. W takim przypadku tylko zasięg troszeczkę spadnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 A autor będzie jechał bez hamowania silnikiem. Polecam spróbować w samochodzie. Można się zdziwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Nie wiem jak działają takie cuda jak autora tematu, ale w oryginalnym Shimano (pewnie też chińskim) nie ma żadnego hamowania silnikiem 🤣. Odnośnie samochodów - patrząc na co najmniej 75% kierowców to im hamowanie silnikiem nie jest potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 Shimano ma tylko wspomaganie silnikiem. Klamki z odcięciem stosowane są w wynalazkach gdzie na silniku można jeździć (silnik w piaście) i służy głownie do odciecia zasilania podczas hamowania. Hamowanie silnikiem jest dostępne tylko w niewielkim odsetku tego typu wynalazków (celowo nie piszę rowerów.bo wykracza poza definicję). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.