cegla1213 Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Mam problem z odkręceniem bębenka od piasty. W większości poradników jakie znalazłem, żeby odkręcić bębenek od piasty konieczny jest klucz imbusowy 10, 11 lub 12. Imbus 10 był za mały więc kupiłem 11 i 12. 12 okazała się za duża, ale 11 się przekręcała tj. nie odkręcała bębenka tylko się kręciła. Dopiero o tym, zauważyłem, że rowki w bębenku są tylko na połowie powierzchni wewnętrznej. Jest to możliwe, że bębenek rozkręca się jakoś inaczej? Rowki nie wyglądają na zajechane, tylko tak jakby ich tam w ogole nie było, a połowa powierzchni wewnętrznej była zupełnie gładka. Koło kupiłem x-lat temu, bylo nowe i piasta nigdy nie była rozkręcana, więc raczej niemożliwe, że ktoś te ząbki tam zjechał - o ile w ogole tam były. Załączam zdjęcia, jakość nieco słaba, ale telefon nie chciał zlapać mi ostrości na wnętrze bębenka. Piasta to Novatec, bębenek nie mam pojęcia, nie znalazłem oznaczeń.
cegla1213 Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Napisano 3 Sierpnia 2021 A tym się nie rozkręca przypadkiem samego bębenka? Mi chodzi o odkręcenie bębenka od piasty.
kamilmozej Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Moje teoria jest taka że w montowni ten kto składał piastę za mocno dokobzował i starł te rowki przy dokręcaniu, lub piasta była składana z części które nie powinny przejść kontroli jakości, tylko jak oni to wtedy by skręcili?
Electronite Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 To jest wada fabryczna tej śruby. Tam powinien iść imbus 11, ewentualnie średni kwadrat od grzechotki. Jak nie, to weź imbus 12 i wbij go tam po prostu. No i kup nową śrubę, bo ta to raczej szajs już.
cegla1213 Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Napisano 3 Sierpnia 2021 No właśnie ta część wyokrąglenia gdzie nie ma ząbków jest całkowicie gładka - jeździłem srubokrecem i nie było nawet śladu po wyżłobieniach, więc to raczej bez szans żeby przy montażu ktos tak zajechał. 8 minut temu, Electronite napisał: To jest wada fabryczna tej śruby. Tam powinien iść imbus 11, ewentualnie średni kwadrat od grzechotki. Jak nie, to weź imbus 12 i wbij go tam po prostu. No i kup nową śrubę, bo ta to raczej szajs już. Bez szans, 12 nie wejdzie nawet zbijana kilkunastokilowym młotem
Electronite Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 To zeszlifuj kątówką tego imbusa lekko w stożek wtedy się zblokuje tam gdzie się ułoży.
Galvatron Napisano 4 Sierpnia 2021 Napisano 4 Sierpnia 2021 Niektóre bębenki, np. Formula, odkręca się za pomocą klucza trzpieniowego, nie imbusa czy kwadratu. Tu chyba jest podobny patent.
cegla1213 Napisano 4 Sierpnia 2021 Autor Napisano 4 Sierpnia 2021 W dniu 3.08.2021 o 22:10, Electronite napisał: To zeszlifuj kątówką tego imbusa lekko w stożek wtedy się zblokuje tam gdzie się ułoży. Udało mi się wbić 11+mały imbus, ładnie się to zaklinowało, ale nie jestem w stanie tego odkrecic, próbowałem przy pomocy przedłużki ze sztycy i też nie idzie. Jest możliwe, że to się odkręca w prawo? Co ciekawe, próbowałem rozkręcic sam bembenek licząc, na to, że da się go uratować, to też nie szło tego odkręcić (odkręcałem w prawo). Oczywiście mam klucz do bębenka, ale jak widać na zdjęciu, klucz ściął te rowki w które się go wkłada. nawet metodą brutalną czyli młotek i śrubokręt nie szło tego odkręcić.
cegla1213 Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Napisano 5 Sierpnia 2021 Rozwiązanie okazało się dużo prostsze niż mogło by się wydawac. Przekopałem internet i natrafiłem na poradnik gdzie bębenek rozkręcało się od drugiej strony. Wystarczylo wybić łożysko z drugiej strony wsadzic imbus 12 dłuższą końcówką od strony nie-napędowej i za pomocą przedłuzki przekrecić zgodnie ze wskazówkami zegara (czyli przeciwnie jakbym odkrecał od strony napędowej), poszło gładko, nawet nie było konieczne użycie dużej siły, ale z racji tego, że wkładałem imbus dłuższą stroną, to przedłużka (w moim przypadku w postaci sztycy) była niezbędna. Od tej drugiej strony był już ładny gwint, klucz się nie ślizgał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.