Skocz do zawartości

[Crescent Lodur 27,5] pomoc w doborze wielkości ramy

Thcktos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozważam zakup roweru MTB Crescent Lodur 27,5 o wielkości ramy 48. Mam 170 cm wzrostu i nie jestem pewny czy będzie dobry. Nigdzie nie znalazłem informacji producenta do jakiego wzrostu producent przewiduje ten rozmiar. Czy ktoś jest w stanie pomóc?

Napisano

Moim zdaniem kategorycznie za duży. Ja mam 176cm, ramę 19", czyli 48cm, ramę pod koła 27,5" i mimo, że lubię 'duże', to ten mój pasuje na styk. Niższa osoba choćby o centymetr powinna wybrać ramę 17".

Napisano

Długość nogi 78 cm. Producent Crescent odpowiedział mi, że przewiduje ją na 170-185 cm.  Więc mam dylemat czy do zwykłej jazdy rekreacyjnej po szutrze i lasach nie będzie za duża.

• Mod Team
Napisano

Wobec tego zapytaj o przekrok 19" ( obstawiam większy niż Twój ), i jak Ci nie przeszkadza wpijająca się w krok górna rura, to bierz...:icon_wink:

PS
Sam mam ramę 44 na średnim  kole, i to przy 180 cm wzrostu ( dolna granica normy, ale nie narzekam - górna rura 59.5 cm horyzontalnie + 2 cm offsetu sztycy + 10 cm mostka + 72 cm szerokości kierownicy, i wbrew pozorom mała rama się nadaje, choć oczywiście nie jest to jakaś supersportowa pozycja, ale tego nie szukałem, więc tragedii na pewno nie ma ).
Moja rama ma przekrok 77 -78 cm *
EDIT
Po zmierzeniu wychodzi raczej 78 -79 cm, a rama jest mała...

Napisano

Czy Specialized Hardrock 26 na ramie 17,5 będzie w takim razie lepszy. Bo jeszcze taki znalazłem w dobrej cenie albo Focus Fat Boy 26 c na ramie 17 cali. Sorki za proste pytania ale to moje pierwsze 2 kółka od czasu komunii 😂

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.