Mortyr01 Napisano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Mam budżetowy rower miejski do dojazdów do pracy i wożenia zakupów. Przyzwyczaiłem się do sztywnego widelca, a ten rower ma bieda amortyzator sprężynowy o wadze 3 kg. Pomyślałem, że wymienię na budżetowy widelec sztywny, stalowy, 26 cali. Problem polega na tym, że rura sterowa amortyzatora ma około 150 mm. Dostępne na allegro widelce sztywne na koło 26 cali, ze średnicą 1 cala i gwintem występują tylko w rozmiarze 195mm i 240mm. Musiałbym przyciąć widelec do potrzebnej długości, ale gwint w wersji 195mm ma tylko 45 mm, a w wersji 240mm –100 mm. Jeśli przytnę nowy widelec do 150mm to zabraknie mi gwintu na nakręcenie sterów (potrzebuje jakiś 40 mm gwintu). Jak mogę z tego wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 To nie takie proste, trzeba nie tylko dobrać rurę sterową , ale też długość oś lkoła- korona widelca. Sztywny widelec może być za niski przód siądzie, rower będzie nerwowy... trzeba po prostu wszystko dobrze przemyśleć wymierzyć i wyczekać kupić coś co pasuje. Warto sprawdzić w sieci czy rama była sprzedawana z tym amortyzatorem czy może to była modyfikacja i założenie zwykłego 26 stalowego przywróci ją do stanu wyjściowego. Skręcane stery mogą być również na 1 i 1/8 cala... jeśli fajka ma średnicę 25,4. Jeśli 22,2 to 1" czasami nawet są jeszcze węższe w rowerach naprawdę bardzo tanich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
christophorus Napisano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2021 Są sklepy , które oferują dorobienie gwintu po zakupie widelca, jak znajdziesz coś dla siebie zapytaj sprzedawcę, czy ma taką możliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi