Skocz do zawartości

[tubeless] opona tubeless + zwykła obręcz

hawkeye

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

wiem że podobnych tematów są pewnie setki, ale chciałbym to odnieść do aktualnego stanu wiedzy (znalazłem tematy mając po kilka lat) oraz moich konkretnych obręczy i opon. Posiadam obręcze Merida comp 29" z 2020 roku (20mm wew. szerokość) oraz opony Vittoria Barzo i Mezcal, obie w wersji TNT. Chciałbym przejść na tubeless (przy uzyciu zestawu Stans No Tubes). Mam w związku z tym dwa pytania. Czy taśma 21mm będzie ok? Drugie pytanie dotyczy zwykłych obręczy. Spotkałem się kilka razy ze "straszeniem" że opona może spaść ze zwykłej obręczy. Czy faktycznie istnieje takie ryzyko? 

Napisano

Co do drugiej kwestii, od kilku lat jeżdżę tubeless na zwykłych obręczach (w tym na starych, tanich obręczach pod v-brake) i nigdy nie było żadnych problemów.

Napisano

Może spaść, to jedno i mniej straszne. Bardziej obawiałbym się czy obręcz wytrzyma strzał z kompresora. :) Byłem świadkiem wybuchu przy próbie uszczelniania takiego zestawu, rant nie wytrzymał, obręcz poszła na śmietnik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...