hawkeye Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Cześć, wiem że podobnych tematów są pewnie setki, ale chciałbym to odnieść do aktualnego stanu wiedzy (znalazłem tematy mając po kilka lat) oraz moich konkretnych obręczy i opon. Posiadam obręcze Merida comp 29" z 2020 roku (20mm wew. szerokość) oraz opony Vittoria Barzo i Mezcal, obie w wersji TNT. Chciałbym przejść na tubeless (przy uzyciu zestawu Stans No Tubes). Mam w związku z tym dwa pytania. Czy taśma 21mm będzie ok? Drugie pytanie dotyczy zwykłych obręczy. Spotkałem się kilka razy ze "straszeniem" że opona może spaść ze zwykłej obręczy. Czy faktycznie istnieje takie ryzyko?
ivohaha Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Co do drugiej kwestii, od kilku lat jeżdżę tubeless na zwykłych obręczach (w tym na starych, tanich obręczach pod v-brake) i nigdy nie było żadnych problemów.
hawkeye Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Napisano 2 Sierpnia 2021 Ale prosto na obręcz czy z rozciętą dętką (ghetto)
ivohaha Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Bez rozciętej dętki. Tylko taśma i uszczelniacz.
TheJW Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Może spaść, to jedno i mniej straszne. Bardziej obawiałbym się czy obręcz wytrzyma strzał z kompresora. Byłem świadkiem wybuchu przy próbie uszczelniania takiego zestawu, rant nie wytrzymał, obręcz poszła na śmietnik.
JackFrost Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Obręcze Merida Comp CC wytrzymują tubeless bez problemu. Jeździłem na takich ponad rok, nic nie spada.
hawkeye Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Napisano 3 Sierpnia 2021 A jakiej szerokości taśmę zastosowałeś?
JackFrost Napisano 3 Sierpnia 2021 Napisano 3 Sierpnia 2021 Robiłem DIY taśmą Gorilla 25mm która moim zdaniem była trochę za szeroka. Teraz bym kupił normalną, np. DT Swiss dostępną w różnych wymiarach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.