Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] przerzutka kompatybilna z FC T4060 i STR3030

emeryt360

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam Marin Muirwoods - rok ok 2017, z kierownicą przerobioną przez poprzedniego właściciela na baranka i klamkomanetkami Sora 2x9. Przednia przerzutka to Sora FD3500 - 2 biegowa.

Wcześniej miałem korbę FC-T4010 48/36/26 na octalink i przerzutka bez problemu obsługiwała 48/36. Teraz  mam korbę FC-T4060 48/36/26 na hollowtech i przerzutka obsługuje 36/26 (linia łańcucha mi się przesunęła przy zmianie suportu, ale to ogarnę).

Chciałbym móc używać wszystkich przełożeń, planuję więc zakup 3 rzędowej klamkomanetki Sora ST-R3030. Pytanie jaką przednią przerzutkę dopasować?

Aktualna jest typu down swing, montowana na obejmę do rury 28.6 z linką od dołu. Rura podsiodłowa ma wg katalogu kąt 73, a większość przerzutek jest na kąt do 69 stopni.

Znalazłem dwie potencjalnie pasujące:

- Sora FD-R3030 ale jest przewidziana na kąt rury podsiodłowej: 61-66°  i pojemność 20

- Altus FD-M371 - pojemność 22, ale to jest Altus i czy zagra z klamkomanetkami?

- nie znalazłem wyższej grupy Alivio czy Deore analogicznej do FD-M371 - czy jest coś takiego i czy by zagrała z klamkomantkami

Ewentualnie myślałem, żeby zostać przy 2 rzędach z przodu i wymienić korbę lub blaty. 26 w większości sytuacji wystarcza (z tyłu mam 12-36), choć z większym bagażem na dużych podjazdach przydałby się mniejszy młynek. Natomiast 36 na długich prostych lub zjazdach jest za małe 40-42 myślę, że byłoby ok - mając 48 nie korzystałem z pełnego zakresu. Ale nie znalazłem takiej korby/zębatek i tu poległem. Raczej wolałbym 3 rzędy z przodu.

Doradźcie coś proszę, bo doszedłem do ściany.

W Marinie Four Corners fabryczna przerzutka Sora (3x9) obsługuje korbę MTB 22/30/40 (czyli obsłuży każdą MTB i trekkingową) W rowerze Salsa Marrakesh: https://salsacycles.com/bikes/marrakesh/2020_marrakesh_sora klamki Sora obsługiwały przerzutkę Alivio Trekking czyli chyba T4000. Myślę że pomimo informacji o niewielkiej niezgodności ciągu pomiędzy klamkomanetkami Sora i przerzutkami MTB/Trekking można zrobić dowolny miks i będzie to działać.

Gdzieś jeszcze  doczytałem  że najlepiej manetki st-r3030 spiąć z fd-r3030, ale ta przerzutka ma linie łańcucha 45(znalezione info na stronie jakiegoś sklepu). 

Widzę, że jest alivio fd-t4000-ds3 kompatybilna z moją korbą i to pewnie lepsza alternatywa niż wspomniany przeze mnie altus.

No więc kusi Sora, ale obawiam się, że jeśli faktycznie jest ona do lini łańcucha 45 to może nie sięgać do dużej zębatki? Czy to słuszna obawa?

Zakładasz suport MTB i dajesz dwie podkładki z lewej strony a jedną z prawej. Także obawa słuszna ale do rozwiązania. Jedyny problem pojawia się jak jeździsz w pedałach SPD bo korba będzie lekko przesunięta. Ale jak masz szerokie platformy to noga się sama ustawi w naturalnej pozycji.

No chyba nie do końca tak. Tzn. Przerzutka zadziała, ale linia lanucha nie będzie w lini żze środkową zębatką z tyłu,gdzie mam zębatkę mtb i ramę/piastę mtb - czyli tak jak mam podkladki teraz, to linia łańcucha jest ok. Więc może jednak alivio.

Kupię obie i popróbuje.

Żeby zakończyć wątek. Po dokładnych oględzinach wyszło,że linia łańcucha na korbie jest dalej od osi,niż z tyłu. Więc przełożyłem podkładkę suportu na lewą stronę.

Założyłem nową klamkomanetkę 3rz st-r3030 i mam wrażenie,że poprzednia 3500 płynniej chodziła. Może się wyrobi. Jedynie dotychczasowy regulator przy manetce nie dał się użyć. I muszę dać inny.

Spróbowałem przerzutkę alivio fd-t4000-ds i jakoś nie do końca mi to pasowało. Tak jakby wozek był wąski i łańcuch ciągle gdzieś ocierał, aczkolwiek linia łańcucha była ok. Nie wiem czy to nie kwestia klamkomanetek.

Finalnie zamontowałem przerzutke Sora fd-r3030-b. Ponieważ obejma jest na rurę 34.1, a ja mam 28.6, adapter dałem od strony korby tak,aby przerzutka była maksymalnie przesunięta w stronę korby, dało mi to ze 3mm dodatkowe. I na stojaku to bardzo fajnie chodzi, ale jeszcze nie było okazji pojeździć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...