Taziur Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Witam w rowerze (Kellys spider 30) oryginalnie była zamontowana korba SR SUNTOUR XCT 42x32x22 175mm, przez poprzedniego właściciela została wymieniona na SHIMANO Tourney FC-TY301 48-38-28 170cm Problem polega na tym, że aktualna korba jest zbyt "głęboko osadzona" czyli za blisko ramy i nie da się wyregulować przedniej przerzutki tak aby łańcuch nie obcierał o wózek ponieważ wózek fizycznie nie jest już w stanie przesunąć się bliżej ramy. suport wg strony producenta ma 113 mm, w serwisie powiedzieli mi że najlepiej byłoby wymienić na trochę dłuższy, czy jest to dobre rozwiązanie ? Jeżeli tak to ile dłuższy? Myślałem zamontować oryginalną korbę ale niestety nie da się jej już kupić , więc może jakiś jej nowszy odpowiednik ? help co z tym zrobić żeby było jak najlepiej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 W manualu do korby jaką masz obecnie zamontowaną znajdziesz długość osi suportu z jakim ma współpracować. Wymieniasz na taki jak ma być i temat załatwiony za 30 złotych czy ile tam teraz kwadraty kosztują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taziur Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 zalecana jest 122,5mm , nie będzie to przesada w drugą stronę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Linia łańcucha jest praktycznie "stała" więc osiągniesz ją montując suportu 122,5, tak skonstruował to producent, w takiej konfiguracji rowery z tą korbą wychodzą z fabryki. Jeśli chcesz sobie linię łańcucha polepszać/pogarszać wedle własnego uznania i wydaje ci się, że będzie lepiej to sobie eksperymentuj Cytat nie będzie to przesada w drugą stronę Przypominam, że ci przerzutka nie działa a korbą przesunie się o 4,75mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taziur Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Dzięki ! Znalazłem taki Shimano BB-UN300 kwadrat 122,5mm/68 tylko widzę że jest jego wersja jeszcze z dopiskiem E, czym to się różni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Są trzy. BB-UN300 (shimano.com) BB-UN300-E (shimano.com) BB-UN300-K (shimano.com) Standard, E-Type, Chain case. E-Type to do tanich elektryków, dochodzi uchwyt który trzyma przednią przerzutkę. Chain case - dochodzi uchwyt trzymający osłonę łańcucha (często stosowane w miejskich damkach). Potrzebujesz standard. Reszta też powinna pasować, ale przesunie linie łańcucha o grubość tego uchwytu (1-2mm??) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taziur Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 W serwisie mi powiedzieli że to shimano ma jakieś do dupy łożyska, wziąłem neco. Cytat Potrzebujesz standard. Reszta też powinna pasować, ale przesunie linie łańcucha o grubość tego uchwytu (1-2mm??) uchwytu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Pomiędzy mufę i suport wchodzi podłużna blach/uchwyt do osłony łańcucha. Jak go wyrzucisz to suport wejdzie Ci 1mm głębiej do środka (w wersji K), nie wiem jak gruby jest uchwyt do FD, ale pewnie grubszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taziur Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Zamontowałem to neco 122.5, wszystko chodzi idealnie, nic już nie obciera. Dzięki za rady 😃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.