wirdil Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Jest to mój pierwszy post i zaczynam od narzekania... no ale nie mogłem się powstrzymać. Zakupiłem nową korbę FC-TY301. Tarcze niestety posiadają klika okropnych zadziorów, które pewnie spowodują uszkodzenie łańcucha. Nie mówię o tych specjalnych zadziorach, które podejrzewam że służą do wspomagania przerzucania łańcuch. Wiem że to jest skrajna dolna półka i nie mam co tutaj wymagać, ale myślałem, że od Shimano mogłem się spodziewać przynajmniej jakiegoś minimum. Wręcz nachodzi mnie myśl czy przypadkiem nie sprzedano mi jakąś podróbkę, ale sklep w którym kupiłem sprzęt wygląda mi na wiarygodny. Rzecz jest oczywiście łatwa do naprawienia, jednak mogę sobie wyobrazić że nie każdy będzie dokładnie się przyglądał korbie i będzie ślepo ją montował na swój rower. Czy Shimano jest wciąż jakąś gwarancją jakości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 No cóż, jak sam słusznie zauważyłeś, cena idzie w parze z jakością... Łańcucha to nie uszkodzi, ale nie nie będzie zdziwiony jak będzie hałasowało. Strzelam że tak czy inaczej, łańcuch zmieli to dość szybko. Niestety trafiają się takie buble. Ja kupiłem zębatkę Narrow Wide SLX, była wykonana perfekcyjnie, aż miło było popatrzeć. Potem kupiłem Deore, bo była z mniejszą ilością zębów. Niby to tylko jedna grupa w dół, a jakość wykonania była słaba. Podobnie jak u Ciebie, na jednej krawędzi miałem jakieś dwa zadziory. Tyle że to była powierzchnia dotykająca ramion korby. Po założeniu na sucho, zębatka lekko odstawała. Po dokręceniu zadziory wbiły się w korbę. Także tak, nadal twierdzę że jeżeli chcesz kupić pewniaka który zadziała, to kupujesz Shimano. SRAM w Polsce nie jest tak popularny, a i mają kilka rozwiązań których nie lubię. Tyle że czasami rzeczywiście wyłazi "bylejakość" z niższych grup. Wyższe grupy też zaliczały wtopy, ale to już raczej pojedyncze przykłady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 W korbach niskich grup to nic nowego. Zeszlifuj to delikatnie pilnikiem lub zostaw a łańcuch sam sobie z tym poradzi. Shimano jak i inni producenci mają budżetowe napędy, które odbiegają jakością od droższych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 2 minuty jazdy i śladu po zadziorze nie będzie. I nie, nic Ci się.nie uszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wirdil Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2021 Moje narzekanie zakończę tym, że spiłowałem te zadziory, pojeździłem trochę i nie słyszę żadnych zgrzytów, łańcuch się trzyma na zębatkach, dobrze przeskakuje podczas przerzucania. Jestem na razie zadowolony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.