darek2313 Napisano 31 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2021 Jakie przerzutka podejdzie do tych manetek? Założyłem sorę i nie przerzuca dobrze , ultegra 6700 tez źle , sram apex lepiej ale nie wchodzi na ostatni bieg. W opisie pisze , że jest kompatybilne z tiagra 4700 sora i claris . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2021 Nie wiem jak może być równocześnie kompatybilny z 4700, Sora i Claris, skoro 4700 ma inny ciąg linki niż Sora i Claris. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2313 Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Tak było w opisie, teraz już wiem , że obsługuje przerzutki Shimano 11 s i tiagrę 4700 z tych starszych tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 tiagra 4700 nie jest starsza tylko obecna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 W tych manetkach, głupotą jest że nie można zmieniać biegu przy hamowaniu. Jest na to prosty sposób, ale mimo wszystko założenie kiepskie. Ciekawy jestem też, czy w tym modelu element przekładający ruch klamki na mechanizm, jest z plastiku czy metalu. Jeżeli z plastiku, to Ci niedługo to pęknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darek2313 Napisano 1 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Kupiłem je miesiąc temu za 230 zł na Ali i nie widać tam plastikowego elementu bo podobno już są metalowe Na razie założyłem sram Apex i chodzi dobrze z wyjątkiem ostatniej dużej na którą łańcuch wchodzi, ale już nie do końca i obciera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 2 godziny temu, skom25 napisał: W tych manetkach, głupotą jest że nie można zmieniać biegu przy hamowaniu. Jest na to prosty sposób, ale mimo wszystko założenie kiepskie. Ciekawy jestem też, czy w tym modelu element przekładający ruch klamki na mechanizm, jest z plastiku czy metalu. Jeżeli z plastiku, to Ci niedługo to pęknie. To jest celowy zabieg, aby biegi nie zmieniały się podczas hamowania. W Shimano zmienić bieg jest dość trudno, to raczej nie praktyczna cecha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Nie wiem jak działają klamki manetki szosowe, ale opcja zmiany przełożenia w trakcie hamowania to porządną cecha. Zwłaszcza, że przy zmniejszeniu prędkości wypadałoby dostosować bieg do dalszej jazdy, zanim zakończysz hamowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 Właśnie o to chodzi. Dość często, zwłaszcza w mieście robię tak, że hamuję a jednocześnie zbijam biegi. W Gravelu też się to przydaje. Jak to w terenie bywa, czasami trzeba zahamować przed przeszkodą i jednocześnie zredukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 1 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2021 2 godziny temu, bogus92 napisał: Nie wiem jak działają klamki manetki szosowe, ale opcja zmiany przełożenia w trakcie hamowania to porządną cecha. Zwłaszcza, że przy zmniejszeniu prędkości wypadałoby dostosować bieg do dalszej jazdy, zanim zakończysz hamowanie. Do hamowania używasz pełnej dłoni. Jest to możliwe w shimano ale to bardziej przypomina ekwilibrystykę, niż sensowne hamowanie, lepiej po prostu zmienić przełożenie szybko, zdecydowanie i kontynuować hamowanie. Zawsze można hamować jedną dłonią, a drugą zmienić przełożenie. Przynajmniej ja nie pamiętam abym tak robił, zmiana biegów i hamowanie jednocześnie bo to nie jest intuicyjne i proste jak w MTB. W sensah używa się do zmiany biegów jednej klamki, więc nie dziwi Mnie że zablokowali tą czynność, wkurzało by mnie każde naciśnięcie klamki może spowodować zrzucenie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.