KrzysztofX Napisano 30 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Jaka powinna być długość suportu dostosowana do mojej korby Shimano FC-M361, przerzutki, osłony łańcucha i mufy? Przednia przerzutka w czasie jazdy zwykle nie wchodzi na 3 tarczę. Śrubka L jest maksymalnie wykręcona. Na stojaku nie da się załączyć na manetce biegu 3 bez kręcenia pedałami. Muszę trzymać dźwignię manetki blisko 3 i kręcić pedałami aż łańcuch się przesunie, dopiero wtedy zaskoczy 3 na manetce. Czy ciągnięcie dźwignią manetki NA SIŁĘ coś uszkodzi? Przypuszczam że oś suportu powinna być krótsza żeby 3 tarcza działała, ale nie za krótka żeby oś najmniejszej zębatki nie kolidowała z mufą a korba nie ocierała o osłonę łańcucha. * Kross Explorer 1.0, mufa około 68mm poniższe elementy wymienione: * korba Shimano FC-M361 Malyasia VIA ML 3 zębatki 28/38/48 kwadrat * osłona łańcucha przykręcana do osi suportu (blacha mocująca przesuwa suport o około 1,2mm w prawo od ramy) * suport Neco B910 119mm 68mm mufa BSA kwadrat * przerzutka Shimano Altus FD-M313 3x7/8 31,8 mm obejma (wcześniej była powyginana przerzutka Tourney FD-TZ31) Aktualnie przybliżone odległości od osi ramy zębatek: "1" ~43,7m, "2" ~50,3mm, "3" ~57,7mm. Pytałem dwóch "specjalistów" od rowerów, podali dwie odpowiedzi różniące się o 9mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 30 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Od ograniczania zakresu w kierunku dużej zębatki korby to jest śrubka H (high), a nie L (low). Jeśli manetka przedniej przerzutki nie chce wskoczyć na pozycję "3" to wykręcaj śrubkę H. Dopiero gdy ta jest maksymalnie wykręcona, a łańcuch wciąż nie chce wskoczyć na największą tarczę korby można myśleć o dłuższej osi suportu. Od ograniczania zakresu w kierunku dużej zębatki korby to jest śrubka H (high), a nie L (low). Jeśli manetka przedniej przerzutki nie chce wskoczyć na pozycję "3" to wykręcaj śrubkę H. Dopiero gdy ta jest maksymalnie wykręcona, a łańcuch wciąż nie chce wskoczyć na największą tarczę korby można myśleć o dłuższej osi suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Chyba krótszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofX Napisano 30 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Na 100% wykręciłem tę od dużej zębatki, błędnie napisałem literę, na starej przerzutce była tam litera H. Myślę o KRÓTSZEJ osi, z dłuższą byłoby jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 30 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 36 minut temu, skom25 napisał: Chyba krótszej. Tak jest, krótszej. Korba dobrze osadzona na osi? Mocno dokręcona? Może spróbuj dociągnąć śrubę mocującą w osi suportu. Czasem pół milimetra czyni różnicę. Śmiało, ten gwint ciężko zerwać. A wysokość przerzutki dobrze ustawiona? Może trochę za nisko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysztofX Napisano 30 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Według https://si.shimano.com/pdfs/si/SI-0094A-001-POL.pdf 113mm ale nie wiem czy nie będzie za krótka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 30 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2021 Aaaa, mój błąd. Skasowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.