Gość Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 Panowie, Czy ta blaszka przez którą przechodzą śruby do mocowania korby powinna być jakoś poprawnie ustawiona? Ona ma z jednej strony otwór a z drugiej fasolkę. Czy ów otwór ma być bliżej osi czy fasolka czy to wsie radno? Bo mi się zdaje, że ta ostatnia opcja. Przed przykręceniem tych śrub, dociągamy korbę tą plastikową śrubą. Czy dociągamy ją tak, że kasujemy luz i jeszcze troszku delikatnie, czy jednak troszkę mocniej?
Dokumosa Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 W tej blaszce jest też stalowy pin, który ma trafić w otwór w osi korby. Plastikową śrubę kręcimy z momentem 2Nm więc bardzo delikatnie. Zbyt mocne ściągnięcie skraca żywotność łożysk.
Gość Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 To plastikowe między śrubami, to najlepiej machnąć do kosza.
Gość Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 Dzięki panowie. @Dokumosa, jeden serwis mi powiedział, żeby bardzo mocno dokręcić drugi bardzo lekko. Nie pamiętam teraz, który walnął bzdurę. Na szczęście coś mnie tknęło i se myślę, po chusteczkę plastikową nakrętkę dali żeby mocno dokręcać? I tak pójdę zaraz ją zluzuje, bo na pewno ciut za mocno dokręciłem.
Dokumosa Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 No to ten co powiedział, że plastik mocno to omijaj szerokim łukiem. Przed jej luzowaniem musisz odkręcić korbę, odkręcić plastik, zdjąć ramię i założyć raz jeszcze przyjręcając plastik delikatnie.
Gość Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 wiem wiem, to już taka mechaniczna zasada. Podobnie jak ze sterami. Najpierw lekko dokręcamy górną nakrętkę a później skręcamy mostek. Jeszcze raz dzięki. Rozumiem, że ta blaszka niech już sobie będzie a fasolką w dowolną stronę?
Dokumosa Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 Jaką fasolką? To jest korba shimano? To blaszka ma pin który pasuje tylko w jedną stronę do osi.
Gość Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 W jedną, bo w osi jest jeden otwór. A ja powiem tylko tyle, że Shimano ma takie instrukcje, że małpa by to zainstalowała. Polecam zanim zrobisz jakąś głupotę, albo posłuchasz kretyna który każe przykręcać mocno. Ja po wsadzeniu korby z osią, polecam ją dobić lekko młotkiem gumowym. Czasami trafia się taki zestaw suport/ korba, że wchodzi to naprawdę ciężko.
Gość Napisano 31 Lipca 2021 Napisano 31 Lipca 2021 To może bardziej łopatologicznie, bo ja z zasady instrukcji nie czytam, albo idzie logicznie, albo po mojemu będzie. Tak jak na foto1 czy tak jak na foto2 ? Założyłem tak, jak na rys. "przekładka2" czyli fasolką do środka. OK?
JWO Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Na stronie Shimano można znaleźć prawie wszystkie manuale. Wszystko wytłumaczone jest obrazkowo, więc nawet znajomość "langłydża" nie jest potrzebna za bardzo. Szukasz na aukcjach, części zamiennych na zapas, a nie ściągnąłeś sobie instrukcji do nich? To są ogólnie dostępne pdfy. Ja wiem że fachowiec zagląda do instrukcji jak już wszelkie inne metody zawodzą, ale Ty już osiągnąłeś ten stan. To naprawdę zajmuje 2 minuty szukania w internetach. 🥴
Gość Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Dziękuję, dokładnie tak, nie mówię że nie czytam instrukcji, bo czasem się nie da, ale w mechanice są pewne zasady montażowe, które są niezmienne i pewnie czasem warto się tylko upewnić. No, i założyłem poprawnie, fasolką do środka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.