Skocz do zawartości

[Prowadzenie linek] w nowych ramach - co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem,

Czy to na zdjęciu to jest prowadzenie linki do sztycy opuszczanej, czy i do sztycy i do przerzutki down-pull? Rower: Specialized Chisel 2021. Widzę takie coś w kilku nowych ramach i nie wiem 😕 Moja wiedza jest przestarzała. I dlaczego są dwa rożne prowadzenia na linkę?

IMG20210730120638.jpg

IMG20210730120647.jpg

Napisano

Przewód hamulcowy ma swoje prowadzenie. To teraz nie bardzo rozumiem po co to producent zrobił. Czy istnieje przednia przerzutka współpracująca z 12-rzędowym napędem, na takie prowadzenie linki? 😕

Napisano
24 minuty temu, wkg napisał:

Pewnie ta rama jest dostosowana także do innych napędów niż 1x12

No właśnie obecny model 2021 nie występuje z innym napędem niż 1x12. Szukam i szukam czy istnieje przednia przerzutka która by obsłużyła 2x12, z down pull, znacie może coś takiego?

Napisano
42 minuty temu, wkg napisał:

Jej, ale to nie znaczy, że rama nie jest pod to przygotowana. Bo Shimano jest :)

https://productinfo.shimano.com/#/lc/deore_xt_m8100/2x12

FD-M8100-M wystepuje tylko w wersji front-pull :) Jeśli to prowadzenie do sztycy, to nie rozumiem, dlaczego tam są dwa otwory na dwie linki? Jakby jeden miał tylko trzymać linkę a drugi to stopper linki, taki jak w down-pull. 

Napisano

No to faktycznie wygląda na opór pancerza dla p.p. A rama o ile pamiętam się zmieniła na przełomie 2020/2021 więc raczej nie zakładali montażu p.p. z dolnym ciągiem (jak zauważyłeś występuje tylko w historycznych już przerzutkach).

Napisano

Ale numer. Ciekawe czy odpiszą mi na pytanie i do kogo pisać w ogóle w Specu. Najlepsze że rura jest zgięta w miejscu gdzie można by zamontować obejmę, ale Spec w poprzedniej wersji tego roweru stosował mocowanie przerzutki... przykręcane do koszyka na bidon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...