Skocz do zawartości

[korba zębatka] dziwne dźwięki

Cico

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam problem z korbą, tak mi się przynajmniej wydaje. Mianowicie środkowy blat przy podjazdach pod górkę czuje pod stopami dziwne wibracje. Tego problemu nie ma a prostej drodze.  Łańcuch i pedały wymienione na nowe, suport przeczyszczony. Łańcuch nie przeskakuje z przodu. Czy to są objawy zurzycia środkowej zębatki? 

Na tej zębatce przejechałem ok 5 tys km. 

Napisano

Daj zdjęcia tych blatów w taki sposób żeby było widać ewentualne zużycie. Generalnie, żeby coś przeskakiwało z przodu przy tak dużej ilości zazębień to musiałbyś mieć korbę w agonalnym stanie

Napisano

Blaty elegancie są, nie wyglądają jakby miały być źródłem prolemów

Suport zwykle objawia się trzaskami podczas kręcenia, w zależności od warunków ale te kilka Możesz zdjąć łańcuch i sprawdzić czy łożyska obracają się z oporem

Jak stan łańcucha/kasety?

Napisano

Łańcuch funkielnówka nieśmigana, kaseta to 500 km nawet nie ma. Łożyska suportu kręcą się bez problemów. 

Ewidentnie to coś z przodu. Czuję to na pedałach. Już sam nie wiem. Może suport wymienić skoro zębatki są ok?  Albo zębatki bo mam pod ręką.? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...