Skocz do zawartości

[napęd] problem z długością łańcucha

Frankor

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie forumowicze,

Tydzień temu odebrałem nowego gravela na napędzie grx 600. Jeździło się super ale zauważyłem że obie przerzutki nie są wyregulowane. Jako iż parę razy wykonywałem tą prostą czynność serwisową zrobiłem to i teraz. Podczas zmieniania przełożeń zauwałułem że łańcuch będąc na dwóch najmniejszych zębatkach jest luźny i opiera się na rurce tylnego trójkąta. I teraz mam zagwoztkę czy łańcuch jest za krótki czy może tak ma być jednak druga opcja jest mało prawdopodobna. Jeśli jest za długi to o ile go skrócić? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

IMG_20210728_195533~2.jpg

• Mod Team

Jest za długi, pewnie ze 2-3 ogniwka starczy, zdecydowanie nie powinien być tak luźny jak na foto i na takim przełożeniu wózek być przynajmniej minimalnie napięty. Ogólnie jest kilka metod wyznaczania długości łańcucha, możesz wrzucić na największe zębatki i skrócić go na tyle, żeby wózek był prawie w poziomie (naprężony maksymalnie) + 1-2 ogniwa zapasu. 

10 godzin temu, safian napisał:

możesz wrzucić na największe zębatki i skrócić go na tyle, żeby wózek był prawie w poziomie (naprężony maksymalnie)

chyba najmniejsze ? Przed skróceniem sprawdź czy nie wystarczy naciągnąć sprężyny przerzutki śrubą regulacyjną.

• Mod Team

Nie, największe. Jeżeli skrócisz za bardzo to na pełnym przekosie (największe zębatki) nie będziesz w stanie wrzucić przełożenia, natomiast na małe zębatki wrzucisz zawsze, nawet jeżeli będzie to skutkowało tak luźnym łańcuchem jak na foto wyżej.

Natomiast nie wiem o jaką śrubę Ci chodzi, ewidentnie jest duży zapas łańcucha i żadna regulacja tego nie zmieni.

Pewnie chodzi o to, że wózek przerzutki powinien się ustawić poziomo. U mnie przy takim ustawieniu przerzutka już nie daje rady wybrać nadmiaru i łańcuch ociera o wózek. Tak jak na tych zdjęciach:

Tutaj coś ją blokuje i nie składa się mocniej. Musiałbym przyjrzeć się swojej czy jest jakaś śruba regulująca to (raczej nie, no chyba że tą od sprzęgła).
Nie widać dobrze ale chyba sprzęgło jest wyłączone, co zmniejsza siłę napinania. Też do sprawdzenia.

Cytat

Pewnie chodzi o to, że wózek przerzutki powinien się ustawić poziomo. U mnie przy takim ustawieniu przerzutka już nie daje rady wybrać nadmiaru i łańcuch ociera o wózek. Tak jak na tych zdjęciach:

@safian mówił o poziomej, ale odwrotnej (obróconej o 180 stopni) pozycji wózka, kiedy łańcuch jest na najwyższych zębatkach z przodu i z tyłu, a wózek naprężony na max 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...