Tomandr Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 Witam wszystkich, chciałem się was dopytać czy dobrze rozumiem instrukcję na mierniku, że jeśli miernik wchodzi płynnie między ogniwa, wtedy łańcuch jest jeszcze sprawny, a gdy miernik obija się o ogniwo, to znaczy, że łańcuch jest do wymiany? Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 Jeśli miarka wpada między ogniwa to łańcuch do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 28 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2021 Nie . Jeśli wejdzie między ogniwa to łańcuch zły . Tzn tak jak napisał keltu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomandr Napisano 18 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Dziękuję, a jeszcze chciałem się zapytać czy ktoś z was wie jakie wyciągnięcie pokazuje ten miernik? Bo niestety nie ma nigdzie umieszczonej na mierniku takiej informacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Zwykle wymiana sugerowana jest przy wyciągnięciu 0,75, ale jak wyglada to w tym przypadku, to wie tylko producent. Poszukaj - jest wątek o takich miernikami - ogólnie nie są wiarygodne, bo do wyciągnięcia łańcucha dokładają luz na rolkach, który nie szkodzi. Ostatnio zmieniłem w 3 rowerach łańcuchy. Miarka wpadała w nich (mają oznaczenie 0,75%), zaś w nowych (ten sam model) wcale nie wchodziła. Jednak po porównaniu długości całego starego i nowego łańcucha wyszło mniej niż 1mm wyciągnięcia na całej długości, czyli stary łańcuch był jeszcze bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Te mierniki do niczego się nadają bo będzie wpadał już po dystansie 500km.I co niby łańcuch do wymiany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Zależy od miernika i zależy od łańcucha. Zużycie łańcucha np. 12s w mtb na 500km kiedy ktoś ma mocną nie jest jakimś ewenementem Wypada też sprawdzić, i imo właśnie do tego odnosić swoje pomiary - stopień "rozciągnięcia" łańcucha zaraz po założeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Tego akurat nie sprawdzę mam 8s,i zdarzały się przypadki że po 300km wpadał miernik,wystarczy że rolka złapie delikatnie luzu i przyrząd twierdzi że łańcuch do wymiany,ja np .się do tego nie stosuje,ciężko zrozumieć aby łańcuch wymieniać po 300km. Na łańcuchy bym nie zarobił 😄 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 A ja ,,od zawsze" stosuję takie przymiary i twierdzę że się sprawdzają . Przeważnie po ok 1kkm ,,1" da się wcisnąć ale sama nie wpada i wtedy łańcuch do wymiany . Jak mam nową kasetę to zmieniam jak wpada 0,75 . Ostatnio dowiedziałem się że w ( raczej dobrym ) serwisie zmieniają przy 0,75 . Jak wpada 1 to już niechętnie bo nie ma pewności ze kaseta przyjmie nowy . Aha , jak się używa do 8s HG 40 to jak najbardziej po 300 - 400 km może nadawać się do wyrzucenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Łańcuchy 8s są w większości z plasteliny zrobione. Załóż sobie 9s np. hg93, działać będzie bez problemu a jakość nieporównywalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 18 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2021 Można , ale KMC X8 też jest ok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.