Kano Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Witam. To mój pierwszy post na forum, więc chciałbym się przywitać. Przechodząc do tematu, potrzebuję pomocy przy wyborze sztycy do roweru. W dotychczasowej pękł jeden z elementów mocujących siodełko. Wiem tyle, że nowa sztyca ma być rozmiaru 27,2 mm, ma dobrze trzymać siodełko (moja stara sztyca miała z tym problem, nieważne jak mocno bym ją dokręcał). Chciałbym, żeby była to sztyca z offsetem (ponieważ moja dotychczasowa była z offsetem). Mój rower to Kross A2 z 2010 roku. Długości trasy na które jeżdżę zazwyczaj nie przekraczają 20 km. Jeżdżę najczęściej po ścieżkach rowerowych, leśnych, polnych ścieżkach, czasami też po asfalcie, typowo rekreacyjnie. Moja waga nie przekracza 60 kg. Jeśli pomocne będą jeszcze jakieś informacje, piszcie.
TheJW Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Przecież podałeś wszystkie (no, poza długością) informacje na temat sztycy! Wejdź na stronę sklepu internetowego, wyfiltruj sztyce na podstawie podanych danych i wybierz taką, która najbardziej Ci się spodoba wizualnie bądź finansowo.
wkg Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 No właśnie nie tak prosto Sztyce mają różne standardy rdgulacji i mocowania siodełka. Ustawienie bywa horrorem. Do tego główka sztycy możs być monolitem ze sztycą a może być oddzielną częścią (trzaski) Ja ma Thomsona i jestem zachwycony
Gość Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Wszystkie sztyce to jedno i to samo właściwie. Różnią się wagą i systemem mocowania. Trzeba naprawdę kupić jakiegoś bubla, żeby coś było nie tak.
wkg Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 No to do Kellys Gate 50 z 2015 dawali buble Przy dokręcaniu siodełko się odrobinę przestawiało. Trzeszczała. Z Thomson Elite zero kłopotów. Accent ma chyba podobny system.
Gość Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Pytanie który Accent, bo Execute to wygrywa główną nagrodę w kategorii "Bubel"
wkg Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Dlatego polecam Thomson Elite bo sprawdziłem. Ma zresztą takie fajne moletowania czy jak to nazwać - nie trzeba dowalać momentu w podsiodłowej.
Kano Napisano 28 Lipca 2021 Autor Napisano 28 Lipca 2021 A jeśli chodzi o tworzywo, czy celować bardziej w sztyce karbonowe czy aluminiowe? Nie wiem z czego zrobiona jest ta, którą chcę wymienić. W dotyku jest chropowata i ma czarny kolor. Chciałbym też zapytać o cenę. Czy dalibyście radę powiedzieć w jaki przedział finansowy celować? Na allegro są oferty od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Sprawdziłem cenę Thomson Elite, którą polecił Wkg, jednak cena prawie 400 zł mnie trochę odstraszyła. No i jeszcze Wkg wspomniał, że są różne standardy regulacji i mocowania siodełka. Czy jedne są lepsze od drugich? Czy może jest to kwestia upodobania?
GT500s Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Dołączam się do pytania i co sądzicie o: XLC SP-O02 (Stop aluminium 2014-T6) Czy amortyzowana ma sens? XLC SP-S08 moja waga aktualna 96kg, ale jestem na redukcji i celuje 87~92kg
TheJW Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Karbonowa sztyca Thomsona do Krossa A2 z 2010 roku, tak? Przecież ona przewyższy wartość roweru... Kup standardową, niedrogą aluminiową sztycę, jakiegoś Accenta czy XLC i tyle.
Gość Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Też tak uważam. Co tu cudować przy takim rowerze. Decathlon ma fajne sztyce, tanie, z dobrym jarzmem i bez oznaczeń producenta. Ja ostatnio do Singla kupilem jakąś Accent za 40 zł. Kawałek solidnej rurki, nic więcej nie trzeba do przeciętnego roweru.
clavdivs Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Jak to ma być tańszy model sztycy, warto wybierać taka, której jarzemko trzymające siodełko jest na 2 śruby, zazwyczaj w takich łatwiej jest ustawić siodełko, mocowanie jest pewniejsze i można obsłużyć mniejszym kluczem np z minitoola.
Chociemir Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 2 godziny temu, Kano napisał: A jeśli chodzi o tworzywo, czy celować bardziej w sztyce karbonowe czy aluminiowe? Za grosze możesz kupić na Aliexpress karbonową sztycę Elita One, sporo osób ich używa bez problemów.
clavdivs Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Kolega ma rower 10 letni z niskiej półki, nawet jak to okazyjnie cenowo karbon, to jednak wymaga pasty i klucza dynamometrycznego. dobra szytca alu zamknie się w 100, a nawet warto przejrzeć olx.
Mod Team sznib Napisano 28 Lipca 2021 Mod Team Napisano 28 Lipca 2021 Dobra i tanio: https://allegrolokalnie.pl/oferta/sztyca-siodelkowa-accent-272mm Najważniejsze że ma jarzmo na 2 śruby, co gwarantuje solidne trzymanie siodełka.
Kano Napisano 28 Lipca 2021 Autor Napisano 28 Lipca 2021 Ok, a jeszcze zapytam o jedną rzecz. Jeśli np kupię sztycę bez offsetu, to poczuję jakąś wielką różnicę (na minus), jeśli to tej pory jeździłem na tej z offsetem?
wkg Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Będziesz musiał przesunąć siodełko do tyłu o offset sztycy i wylądujesz na końcu zakresu Albo jeszcze dalej ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.