zgreg Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Hej, mam nowy rower szosowy Scott na 105, na razie mam platformy na 90% raczej pedały szosowe (nie mam roweru górskiego). Czy bloki żółte są bezpieczne dla kolan czy pedały MTB pod tym względem są lepsze? Upierdliwe może być chodzenie w szosowych ale co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Będą dobre. W MTB większego luzu wcale nie ma w stosunku do żółtych, tylko noga bardziej lata. Naprawdę musiałbyś się postarać, żeby rozwalić zdrowe kolana złym ustawieniem bloków. Jest sporo poradników w sieci jak ustawić bloki. No chyba że masz jakieś problemy zdrowotne, to wtedy może lepiej iść do kogoś kto się zna, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mckarmi Napisano 15 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2021 Dziękuję wszystkim za sugestie. Zamówiłem freeridery na stronie adidasa. Jak ktoś szuka, to na beżowe wchodzi kod -20% z newslettera, więc wychodzą za 359zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2021 W dniu 5.08.2021 o 15:13, JWO napisał: Ale jakie będą to zobaczymy, muszę poprzymierzać I kicha. W Chinach nie ma na mnie butów ;(. Także muszę tu potwierdzić teorię jednego z forumowiczy że platformy lepsze od spd Chyba pedały poczekają w szafie do następnego roku aż wybiorę się do Europy 🥴 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Udało mi się kupić buty (rozmiar 48). Ale nie wszystko poszło jak trzeba . Buty są szosowo-mtb, więc nie mają podeszwy z bieżnikiem, więc i tak chodzenie w nich będzie utrudnione. No ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma . Mogłem w takiej sytuacji kupić spd-sl. Pojeżdżę więc z rok (aż będę mógł pojechać do Europy) i potem zdecyduje, czy pójść w spd, czy spd-sl. Na razie u mnie deszcz, więc ćwiczę wypinanie na trenażerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Czyli masz płaskie buty z blokami SPD? Da się w tym chodzić bez wykręcania kostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) @skom25 Chodzić się da, a w zasadzie powiedzmy że da się w nich przemieścić z jednego punktu do drugiego. To są uniwersalne buty z płaskim spodem, albo raczej buty szosowe z opcją mtb: Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 Niestety mam podobny problem. Dwie pary butów szosowych, a chciałem bloki MTB. Adaptery to niezły szajs, a chodzić z wystającym kawałkiem metalu to trochę strach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0d Napisano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2021 @skom25 jeśli gravel na dobre zajął miejsce szosy, to niestety pozostaje te szosowe papucie sprzedać i kupić coś pod bloki do mtb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Pod filmem już prawie 900 komentarzy po jednym dniu, a tu jakoś cisza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Ten temat forum już dawno przepracowało. Nie mąć w szklance wody 😵😀 u tuberstwo falami dla kliknięć wrzuca kliko bajty temat klików jest dobry do klikania, ale nudesy są klikniejsze o kilka milionów, albo Sobka wrzuty z kierownicy 360 stopni z suwaczkem w dół. Na forum i tak jest piąta kolumna żeby rozruszać wejścia, widać od nowego roku, w sumie fajnie, zabawa postami i tematami, na szczęście najbliższe dni będę już w inną stronę palce kierował, w końcu dzień dziadka, trzeba zająć się emeryturą postforumową. 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 13 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2023 Nawet w takich klapkach z pianki gość wygenerował prawie 1000 W mocy. Oczywiście takie testy na rowerze wpiętym na sztywno w trenażer mają się nijak do rzeczywistości, bo w trakcie jazdy w realu rower zachowuje się zupełnie inaczej, a na ciało kolarza działają zupełnie inne siły (przy takich mocach w sprincie występują już ogromne siły oporu powietrza), w związku z czym może on przybrać zupełnie inną pozycję (np. bardziej pochyloną do przodu). Śmiem twierdzić, że w realu różnice będą jeszcze mniejsze, bo w kolarstwie wcale nie chodzi wyłącznie o moc, ale o prędkość. To, że przypięcie stóp do pedałów pozwala wygenerować na trenażerze większą moc nie oznacza automatycznie, że kolarz osiągnąłby większą prędkość, bo wszystko zależy od pozycji w jakiej ją wygenerował. A poza tym, różnice w mocy zmierzonej nie oznaczają automatycznie gorszego "transferu mocy", czyli ta różnica wcale nie równa się całkowitym stratom mocy. Oczywiście jakiś procent mocy zamienia się na ciepło wygenerowane przez uginanie miękkiej pianki tych butów, ale pozostała różnica to po prostu z jakichś powodów dostarczenie mniejszej mocy "na wejściu", choćby z powodu innej biomechaniki ruchu, niezgodnej z wytrenowanym przez kolarza wzorcem. Ktoś regularnie trenujący na platformach mógłby osiągnąć zupełnie inne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi