Pigeoncatcher Napisano 25 Lipca 2021 Napisano 25 Lipca 2021 Cześć. Jest tu ktoś kto nosi okulary słoneczne i jednocześnie zakłada gogle rowerowe? Mógłby się ktoś podzielić opiniami? A może nie da się tego połączyć? Cytuj
KrzysiekCH Napisano 25 Lipca 2021 Napisano 25 Lipca 2021 Bez okularów jestem ślepy jak kret, ale szybko dałem sobie spokój z próbami dopasowania gogli do okularów. Nie mówię, że się nie da, ale trzeba dobrać odpowiednią szerokość gogli do szerokości okularów. I nawet jak się znajdzie pasującą kombinację to dla mnie to trochę upierdliwe męczyć się przy zakładaniu i zdejmowaniu - używam jednodniowych szkieł kontaktowych. Ale tu chodzi o okulary korekcyjne czy przeciwsłoneczne? Cytuj
Thomass13 Napisano 5 Sierpnia 2021 Napisano 5 Sierpnia 2021 W dniu 25.07.2021 o 17:45, Pigeoncatcher napisał: Cześć. Jest tu ktoś kto nosi okulary słoneczne i jednocześnie zakłada gogle rowerowe? Mógłby się ktoś podzielić opiniami? A może nie da się tego połączyć? Jasne że się da, do tego okulary z polaryzacją i nakładki plastikowe na okulary ze szkłami od okulisty Cytuj
Kamilos92 Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Cześć, dogrzeję trochę ten post. Zastanawiam się nad zakupem takich okularów z wkładką korekcyjną, mam pytanie może banalne, ale nie wiem to pytam. Jak to wygląda, kupuję okulary i wkładkę i muszę u okulisty/optyka dorobić sobie szkła do niej, zgodne z moją wadą wzroku? Mam nadzieję, że ktoś odpowie ;) Cytuj
Mihau_ Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Cytat Jak to wygląda, kupuję okulary i wkładkę i muszę u okulisty/optyka dorobić sobie szkła do niej, zgodne z moją wadą wzroku? A jak mogłoby to inaczej wyglądać? BTW okulista zajmuje się diagnozowaniem i leczeniem chorób oczu a nie "okularami" Cytuj
Kamilos92 Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 A no na przykład tak, że sprzedawca ogarnia szkła, nie wiem więc pytam. Odnośnie okulisty, zgoda noszę okulary od lat, robiłem je u optyka. Po dwóch przypadkach złego doboru szkieł przez optyka, stwierdziłem że to okulista będzie mi diagnozował jaką mam, wadę. Potem z papierem idę do optyka i po jego badaniu porównuję wyniki. Cytuj
Mihau_ Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Szkła powinien dobierać optometrysta A z tym "ogarnianiem" przez sprzedawcę mogłoby być ciężko z uwagi na to, że większość modeli z wkładką to jednak produkty rodem z ali Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Mihau_ Cytuj
marcesco Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Obrażasz Alba Optics i ich wkładkę 😜 Cytuj
kotlet79 Napisano 25 Kwietnia 2022 Napisano 25 Kwietnia 2022 W dniu 19.04.2022 o 11:44, Kamilos92 napisał: Cześć, dogrzeję trochę ten post. Zastanawiam się nad zakupem takich okularów z wkładką korekcyjną, mam pytanie może banalne, ale nie wiem to pytam. Jak to wygląda, kupuję okulary i wkładkę i muszę u okulisty/optyka dorobić sobie szkła do niej, zgodne z moją wadą wzroku? Mam nadzieję, że ktoś odpowie Możesz po prostu wziąć receptę (jeśli masz) i zamówić w necie okulary pod konkretną wadę. Cytuj
ernorator Napisano 6 Czerwca 2022 Napisano 6 Czerwca 2022 W dniu 5.08.2021 o 19:45, Thomass13 napisał: Jasne że się da, do tego okulary z polaryzacją i nakładki plastikowe na okulary ze szkłami od okulisty No ja np. wywaliłem kilka stówek i jednak się nie dało. Kupiłem okulary z wkładka optyczną, szkła robiłem w sklepie tam gdzie kupuje normalne okulary: - miziam rzęsami po szybce wkładki wiec musze odsunąć kilka mm od standardowej pozycji - efekt rybiego oka na krawędziach pola widzenia - parowanie bo odsunięte okulary Cytuj
Thomass13 Napisano 6 Czerwca 2022 Napisano 6 Czerwca 2022 Ja akurat jeżdżę już z tymi nakładkami rok i szczerze nie narzekam. Jeden z lepszych zakupów. W zwykłych okularach jazda średnio wyglądała czasem micha wpadła do oka to znów wiatr zimniejszy oczy łzawiły, jednym słowem masakra. Niestety muszę mieć te nakładki żeby dobrze widzieć w dzień i w nocy. Ale po roku użytkowania uznaje że jedna z lepszych decyzji zakupowych. Przykro że twój zakup nie do końca się udał. Może inne okulary potrzebujesz ich kształt. Zanim kupiłem okulary chyba 30 par przymierzałem w kasku aż trafiłem właśnie na te które mi najbardziej pasują. 1 Cytuj
torad Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 @Thomass13 mozesz podać link do okularów które obecnie używasz z wkładką? Też potrzebuję okulary aby widzieć drogę;) ale nie mogę się zdecydować, obawiam się min. bliskości wkładek do oczów Cytuj
Thomass13 Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Hej linka niestety ci nie podam jedynie co wiem o nich to jest to firma rockbros model bodajrze sp28. Ja je kupowałem w sklepie stacjonarnym. Mierzyłem chyba 15 roznych par zanim zdecydowałem się akurat na ten konkretny model. Najgorsze jak jest się pochylonym w czasie jazdy daje sie głowe na wprost a oczy widza górną ramke co na dłuższa mete jest brdzo denerwujące. Dlatego zakup w ciemno nie wchodził w grę i zamawianie a potem odsłyanie na chybił trafił. To taka dobra rada jesli cos pomoże w wyborze. A co do samych nakładek czy az tak blisko mam jak wiem. Potrafie i setke w nich przejechać i nawet o tym nie myslę że je mam załozone. Ja jestem zadowolony z tego zakupu. 1 Cytuj
torad Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 @Thomass13 dzieki za odpowiedz Co to byl za sklep stacjonarny? Lokalny optyk? Sportowy? Czy specjalistyczny rowerowy? czy oni Tobie robili szkla do wkladek? Cytuj
Thomass13 Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Kupowałem w sklepie Runsport chyba to jedna z oddziałow a sa tez na allegro. Co do samych szkieł to były dobierane u optyka także nie przypadkowe wrzucałem tam. Mam słaby wzrok i musze z takim czyms jeżdzic ewentualnie soczewki zostają. 1 Cytuj
torad Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Masz racje trzeba przymierzyć i dopasować pod siebie, wiec tez raczej bede chciał kupić w sklepie stacjonarnym. Optyk chyba nie robił problemów z montażem szkieł w wkładkach? Cytuj
torad Napisano 7 Maja 2023 Napisano 7 Maja 2023 Super, bardzo dziękuję za wszystkie Twoje porady, teraz już wiem jak dzialać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi