Agnes_Wro Napisano 24 Lipca 2021 Napisano 24 Lipca 2021 Hej, poradźcie w temacie wyboru roweru z tych dwóch opcji: Kellys Phanatic 30 https://www.kellysbike.com/pl/cross-c928/phanatic-30-teal-p67916 Unibike Viper GTS http://www.unibike.pl/vipergts.html
Sk27 Napisano 24 Lipca 2021 Napisano 24 Lipca 2021 Cześć, wybrałbym Unibike ze względu na niemal pełną grupę osprzętu Shimano Deore.
some1 Napisano 24 Lipca 2021 Napisano 24 Lipca 2021 W tej cenie Unibike jest lepszy praktycznie pod każdym względem.
WaGiant Napisano 24 Lipca 2021 Napisano 24 Lipca 2021 Uni ma lepszy napęd i lepsze hamulce . Ale ... 14,8 kg - to straszny kloc . Trzeba się zastanowić czy napęd 3x10 jest tu potrzebny ? 3x9 z kellysa to uniwersalny i dobrze zestopniowany napęd . Będzie też tańszy w użytkowaniu , serwisowaniu , a różnica w najlżejszym przełożeniu nie jest duża . Hamulce w kellysie to co prawda najtańszy model shimano ale działający bez problemów . Mam , wiem . Unibike nie podaje geo ale mnie ten rower wygląda bardziej na trekkinga z którego zdjęto osprzęt niż na dynamicznego crossa . Nie twierdzę że Kellys jest lepszy ale wygląda mi na bardziej crossowy . Jednak najważniejsze jak czujemy się na rowerze ( to dużo ważniejsze od przerzutek ) , czyli trzeba usiąść , a najlepiej się przejechać . Czasem od razu się poczuje że to jest właśnie ten . Aha , jeśli Agnes jest kobietą to może warto przymierzyć się do damskich modeli ? Errata - Uni ma tabelkę z geo i ta jest ok . Oba rowery mają bardzo podobną i klasyczną geometrię . Uni ma więcej rozmiarów więc łatwiej znaleźć odpowiedni . Tylko ta waga ...
some1 Napisano 25 Lipca 2021 Napisano 25 Lipca 2021 Mam rower, który waży 15 kg, drugi waży 10kg i według niektóry tekstów z forum to powinien już latać... szkoda, że nic takiego nie ma miejsca. Przecież Unibike podaje geometrię na stronie. Oba rowery mają podobne ramy z dokładnością do kilku mm. Kellys ładniej wygląda na zdjęciach, bo nie ma stopki, sztycy amortyzowanej, dzwonka, manetki amortyzatora a i mostek jest trochę zgrabniejszy. Odkręcisz to wszystko, to waga spadnie o co najmniej kilogram, tylko po co, skoro te rzeczy w rowerze crossowym w większości są przydatne. Może poza sztycą. Rama Kellysa to żadne cudo, nawet hamulec ma jeszcze mocowanie IS.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.