Hell4Ge Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Zna ktoś jakieś? Coś w tym stylu z linku niżej, ale w trochę normalniejszej cenie bo jednak urządzenia GPS są już powszechne prawie wszędzie. https://www.sherlock.bike/en/ Idealnie by było jeśli będzieto urządzenie, które będzie można upchać np. w sztycy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Ile on kosztuje? Bo mam"No products were found matching your selection." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Są pomysły, by używać „pasywnych” trackerów, typu Apple AirTag - tanie, bateria na rok, ale wymaga, by obok ktoś przechodził z iPhone, by znalazło tę pastylkę. Przy wiejskim złodzieju nie zadziała. W dużym mieście jest szansa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 12 godzin temu, Q_u napisał: Ile on kosztuje? Bo mam"No products were found matching your selection." Nawet teraz nie sprawdzałem samego sklepu ale ostatnio jak patrzyłem to wydatek rzędu 100 euro a to jest dość powielane urządzenie, tylko że w odróznieniu od innych da się to wepchać w kierownicę albo sztycę https://www.gps-tracker.info/produkt/gps-tracker-bicycle/ Coś podobnego Alternatywnie jak ktoś jest "tech savvy" może poprósobwać z https://botland.com.pl/m5stack/17971-atom-tailbat-modul-zasilajacy-190mah-do-modulow-deweloperskich-m5atom-6972934171894.html oraz https://botland.com.pl/seria-atom/17967-m5atom-gps-modul-gps-m8030-kt-z-modulem-deweloperskim-m5atom-lite-6972934172112.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Cytat Alternatywnie jak ktoś jest "tech savvy" może poprósobwać z https://botland.com.pl/m5stack/17971-atom-tailbat-modul-zasilajacy-190mah-do-modulow-deweloperskich-m5atom-6972934171894.html oraz https://botland.com.pl/seria-atom/17967-m5atom-gps-modul-gps-m8030-kt-z-modulem-deweloperskim-m5atom-lite-6972934172112.html To raczej słaba opcja: po pierwsze potrzebujesz jeszcze jakiegoś modułu SIM, ale to pewnie nie problem. Zobacz jak dużą baterię sprzedają do tego trackera z pierwszego linka a potem zobacz jak duża jest ta modułowa No i ten z linka ma czujnik ruchu, więc pewnie GPS odbiera tylko wtedy, kiedy rower jest podczas ruchu - dodatkowe oszczędzanie baterii. Nie bez powodu te wszystkie Air Tagi i inne podobne rzeczy nie bazują na GPS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 9 godzin temu, Wojcio napisał: Są pomysły, by używać „pasywnych” trackerów, typu Apple AirTag - tanie, bateria na rok, ale wymaga, by obok ktoś przechodził z iPhone, by znalazło tę pastylkę. Przy wiejskim złodzieju nie zadziała. W dużym mieście jest szansa. Warto zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 26 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 W dniu 24.07.2021 o 15:42, safian napisał: To raczej słaba opcja: po pierwsze potrzebujesz jeszcze jakiegoś modułu SIM, ale to pewnie nie problem. Zobacz jak dużą baterię sprzedają do tego trackera z pierwszego linka a potem zobacz jak duża jest ta modułowa No i ten z linka ma czujnik ruchu, więc pewnie GPS odbiera tylko wtedy, kiedy rower jest podczas ruchu - dodatkowe oszczędzanie baterii. Nie bez powodu te wszystkie Air Tagi i inne podobne rzeczy nie bazują na GPS. O czujniku ruchu nie pomyślałem, ale swoją drogą to gdyby jakaś Polska firma weszła na rynek z takim urządzeniem nie-za-200$ tylko za powiedzmy 150zł netto to uzyskała by jakieś zainteresowanie bo u nas kradzież rowerów jest dość popularna, a jednak kraj w tym kierunku idzie z tymi wszystkimi ścieżkami rowerowymi itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 ^Dobre Potrzebne elementy to może poniżej 100zł. Forma wtryskowa obudowy około kilkadziesiąt tys. zł. Projekt, prototypy i testy - sporo Narzut nakładany przez państwo - szkoda gadać. Jakbyś sprzedawał po 150zł netto to nie ma bata, żebyś wyszedł na swoje. Jak ma być tanio to projekt i wykonanie trzeba zlecić majfriendom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Doliczyć trzeba też badania kompatybilności EMC i na inne normy zharmonizowane z dyrektywami nowego podejścia. Żeby wprowadzić na rynek UE cokolwiek z kartą SIM dochodzi jeszcze masa innych badań. Nie robiłem tego w UE, ale w USA przejście testów na dopuszczenie na przykład w Verizon to rok pracy dla kilku inżynierów. Budżet takiego produktu, wliczając koszty zatrudnienienia zespołu, koszty przygotowania produkcji i koszty certyfikacji, być liczony na jakieś 2 miliony złotych. Potem można dzielić przez 150 netto i szukać inwestora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 26 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 3 godziny temu, Mareq_BB napisał: ^Dobre Potrzebne elementy to może poniżej 100zł. Forma wtryskowa obudowy około kilkadziesiąt tys. zł. Projekt, prototypy i testy - sporo Narzut nakładany przez państwo - szkoda gadać. Jakbyś sprzedawał po 150zł netto to nie ma bata, żebyś wyszedł na swoje. Jak ma być tanio to projekt i wykonanie trzeba zlecić majfriendom. Ale ja jestem programistą więc projekt i wykonanie tego po mojej stronie więc projekt / prototypy / testy są na mnie, potrzebne elementy będą poniżej 100zł bo kupione hurtem, tylko jakąś obudowę do tego (czyt gotowe rurki PCV i taśma izolacyjna i wciskamy do środka - trzyma się? Trzyma! Git malina). Zlepiam to w garażu, sprzedaję to lokalnie i jak kupi to powiedzmy 50 osób to jest proof of concept zainteresowania i szukam inwestora by iść ogólnokrajowo / komercyjnie i wtedy bawić się w jakieś normy europejskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Cytat Zlepiam to w garażu, sprzedaję to lokalnie i jak kupi to powiedzmy 50 osób to jest proof of concept zainteresowania i szukam inwestora by iść ogólnokrajowo / komercyjnie i wtedy bawić się w jakieś normy europejskie. Niestety nie da się nie "bawić " w normy sprzedając coś za pieniądze ludziom. Nawet na łopatę musisz wystawić CE i ponosić odpowiedzialność w razie kłopotów. Zawsze możesz zrobić darmowe sample i na tej podstawie budować obrazek dla inwestora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 26 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Czyli co kickstarter i obietnica niskiej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareq_BB Napisano 27 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Do tego musisz jeszcze pogrzebać w poszukiwaniu czy twój projekt nie naruszy jakiś patentów. Przy twoim podejściu pozostaje stworzenie całości i wpuszczenie do sieci jako projekt open source/ open hardware i niech każdy wykonuje na swoją odpowiedzialność. Sam pół roku temu siadłem za projekt, który miał być komercyjny z założenia. Prototyp skończony i działa ale jak policzyłem koszty jakie by mnie czekały w związku z wypuszczeniem dałem sobie siana. Do tego pojawił się problem z bieżącą dostępnością jednego z kluczowych układów scalonych. Musiałbym go zamówić w ilości min 1000 szt. i dostałbym je za rok. Na te same scalaki musiałbym wyłożyć 60tys zł. Kłody pod nogi na każdym kroku a jeden błąd może cię kosztować znacznie więcej niż mógłbyś zarobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Lead time na komponenty 50 tygodni to obecnie dobra oferta 😉 Warto zwrócić uwagę na koszty ochrony patentowej w samej Europie na kilka lat... poniżej kalkulacja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 27 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 A ja myślałem, że beka z norm UE to tylko ekofiltry w autach by kosić hajs za normy emisyjne CO2 i tworzenie psujących się aut (jest pewna zależność, że im mniej CO2 emituje auto, tym więcej ma rzeczy które idą się w nim zepsuć), lub standard zakrzywienia banana... Chociaż moja znajoma chciała robić zabawki handmade i okazało się, że też musi mieć na to "CE" unijne. Potem przyjdzie Chińczyk, kupi pare sztuk dla niepoznaki i za przeproszeniem podwędzi cały projekt i sprzeda 5x taniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 27 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2021 Cytat Potem przyjdzie Chińczyk, kupi pare sztuk dla niepoznaki i za przeproszeniem podje***e cały projekt i sprzeda 5x taniej Importer chińskiego towary jest odpowiedzialny za jego certyfikację w UE. Niemniej Chińczycy są dobrzy w te klocki i przynajmniej certyfikację produktów medycznych (w tej branży pracuję) ogarniają szybciej niż niejedna firma europejska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasowo Napisano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Ok, a tak wracając do tematu. Poprzedni rower mi podwedzili pod kamera... No i nic... Myślałem o jakimś lokalizatorze. Czy możecie coś polecić. Pooglądałem trochę i znalazłem jakieś lokalizatory na sim z czasem pracy parę dni za 100zl, ale czy takie coś sprawdza się w rowerach? Proszę o swoje doświadczenia, czego używacie, co możecie polecić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hell4Ge Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Moduł karty SIM to jest must have jeżeli dane mają być transmitowane na jakiś serwer a nie polegać na rozwiązaniach w stylu Apple Aircośtam, że widać Twój lokalizator w okolicy urządzeń apple. Pare dni to wydaje mi się być trochę mało. Gdyby urządzenie porównywało swoją lokację co minute i co tyle by aktualizowało położenie to nie powinno trwać tylko pare dni nawet przy bateryjce rzędu 200mA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.