beriam Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Witam Jakiś czas tematu wymieniłem tylny napęd w Tiagry na GRX (Serious Grafix). Zasadniczo wszystko działa poprawnie poza głośnym łańcuchem, który pracował cicho z Tiagrą. Początkowo myślałem, ze już czas wyczyścić i nasmarować, co uczyniłem, poprawy brak. Najbardziej daje się we znaki na dużym blacie w przodu, po przełożeniu na mniejszy jest zdecydowanie lepiej. Oddałem rower do zaprzyjaźnionego serwisu i uzyskałem odpowiedz, ze tak już będzie, ponieważ GRX mocniej wyciąga rzeczony łańcuch... Sam nie wiem co o tym myśleć, przez zakupem GRX sporo czytałem i nigdzie takiej sytuacji nie było. Bede zobowiązany za wszelakie sugestię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 23 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Dwie sprawy mogą mieć wpływ na ten stan rzeczy: 1. Zużyty łańcuch może pracować głośniej. 2. Sprzęgło jest przyczyną głośniejszej pracy kołeczek przerzutki, ale nie samego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Łańcuch jest z małym relatywnie przebiegiem. Czyli zasadniczo taki urok tejże wymiany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Może podczas czyszczenia łańcucha nawchodziło coś między ogniwa? Może jest sens inny łańcuch na chwilę założyć dla porównania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Z innym łańcuchem będzie ciężko. Na punkcie czystości łańcucha i kasety mam pierd... wiec to chyba nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 A łańcuch jest dobrze puszczony przez kółeczka przerzutki? Czasem się zdarza że podczas jego przekładania przypadkiem puści się źle i ociera o wózek. Spróbowałbym też posmarować, bo może suchy - to taka pierdółka, ale czasem pomaga. Możliwe że w ogóle winny jest GRX, ja mam wrażenie że przerzutki Shimano z serii 51xx np. mają nieco "wygięty" wózek i przez to głośniej pracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Wydaje mi się, ze poprawnie. Smarowałem, używam MOMUM Mic WAX Lube. Tego się właśnie po cichu obawiam. Chciałem wyeliminować taniec łańcucha na szutrach i korzeniach, a zafundowałem sobie dodatkowe źródło dźwięku 😔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 A co to dokładnie za łańcuch? Nie widzę, żebyś o tym wspomniał a może to być o tyle istotne, że niektóre łańcuchy są kierunkowe i założenie ich odwrotnie może dawać takie efekty. Po tym małym zdjęciu trudno mi to określić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 KMC X10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Jak chcesz mieć cicho posmaruj łańcuch Rohloff-em. Brudzi okrutnie ale wycisza napęd genialnie. Cóż, coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Przetestuje, nie miałem go jeszcze. MOMUM wybrałem głownie z powodu czystości, mam na tym punkcie lekkie spaczenie 😔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Więc jakaś szansa na to że łańcuch jest za suchy istnieje. Może na nieco wyrobionych kółkach poprzedniej przerzutki pracował ciszej a teraz, na nowych jest głośniej. Ja bym na Twoim miejscu spróbował od solidnego przesmarowania właśnie "mokrym" smarem, może ktoś ze znajomych pożyczy, albo w serwisie. Też miałem podobny problem z napinaczem do singla, po jego zmianie łańcuch pracował głośniej. Dorzuciłem oleju ponad normę i ustało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 ROHLOFF zamówiony. Biorąc pod uwagę ilość obecnego smaru, raczej suchy nie jest. Jak już wspominałem na Tiagrze, przy tej samej konfiguracji było zdecydowanie ciszej, fakt samo smarowanie starcza na chwilę. Oby to był tego typu problem 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 24 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Szkoda kasy, to co miałeś wycisza bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beriam Napisano 24 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Może tak, moze nie. Obecnie średnio daje radę na moje ucho. Smar zawsze się przyda z drugiej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abra Napisano 25 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Może się dotrze. Każdy nowy łańcuch jest głośniejszy. Po kilkuset km robi się płynniej i ciszej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 28 Sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2021 MOMUM jak dla mnie jest drętwy, fakt, ze nie brudzi, prawie nic sie nie lepi, ale co z tego ,jak po 30 km łańcuch hałasuje , wymieniłem nowy łańcuch,wytarłem tylko z nadmiaru, przez 200 km cisza,no i się zasyfił trochę, wymyłem w benzynie, nasmarowałem tym woskiem i mały dramat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekZegarekM Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 I jak zastosowanie ROHLOFF pomogło? Ja również zamontowałem GRX RX400 zamiast Tiagry i pierwsze wrażenie 🤦 dramat hałas napędu straszny faktycznie łańcuch napina mocno ale to jedyny plus , Tiagra pracuje ciszej i zmiana jakby płynniejszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.