graziano Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Witam. Jeżdżę na Btwinie Riverside 500, który ma prostą kierownicę i zwykłe (nieszosowe :) ) tarczówki - seryjnie są mechaniczne, ale u mnie wkrótce hydrauliczne shimano. Przerzutka tylna też jakieś niewysokie shimano, przód bez przerzutki. Chcialbym zmienić kierownicę na baranka, ale zastanawiam się czy z szosowymi klamkomanetkami wykorzystam swoje stare hamulce (którekolwiek, choć wolałbym hydrauliczne) i przerzutkę. I czy nie zapłacę za to więcej niż na rower :) Jestem laikiem w szosach, proszę o wyrozumiałość :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Jeśli hydrauliczne to zapłacisz więcej niż za rower. Z mechanicznymi też jest problem, bo klamki szosowe ciągną za mało linki, wiec albo szosowe zaciski, albo adaptery. Przerzutki dopóki nie są 10 rzędowe to pasują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graziano Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Trochę tak się spodziewałem A może istnieją kierownice tak wyprofilowane, że da się w nich zamontować zwykłe klamki? Chociaż to nie załatwia problemu z manetką, jestem gotów na pewne ustępstwa ale nie manetkę na ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Ogarniasz, że zakładając baranka miejsce chwytu wysuwa ci się 10 cm w przód? Ten riverside w rozmiarze S ma poziomą 585, po zamontowaniu baranka robi się z tego rower na gościa 190 wzrostu Że już o tym jak beznadziejnie będzie to wyglądało nie wspominam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Oczywiście że można się pobawić. Zakładasz kierownicę z krótkim gięciem + klamki szosowe do mechaników z ciągiem MTB oraz krótki mostek. Manetkę możesz ogarnąć w barendach lub na obejmie .......typu thumb. Nikt ci nie zabroni ;-)) ale tanio nie będzie, tylko jest to w pełni odwracalny proces, jeśli ci to nie spasuje wrócisz do starego rozwiązania. Na świecie jest masę rozwiązań na gravela z mtb/trekinga czy innej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Może taka semi szosowa by Ci odpowiadała: https://www.youtube.com/watch?v=jjWpYkL0a5k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graziano Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 4 godziny temu, Mihau_ napisał: Ogarniasz, że zakładając baranka miejsce chwytu wysuwa ci się 10 cm w przód? Ten riverside w rozmiarze S ma poziomą 585, po zamontowaniu baranka robi się z tego rower na gościa 190 wzrostu Że już o tym jak beznadziejnie będzie to wyglądało nie wspominam Z krótkim mostkiem nie, po mojemu geometria się nie zmienia - tu chłop coś takiego zrobił. Estetycznie też mi odpowiada 😜. Generalnie to jest zrobione tak, jak mówi woojj. Ta kierownica surly fajna, właśnie o taki patent mi chodziło, tylko trochę za płytka, najbardziej w tym wszystkim zależy mi na aerodynamice. Dzięki za podpowiedzi, jeżeli coś ulepię to się pochwalę Ale to nie prędzej niż na jesień. Albo zmienię rower na szosę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 23 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Mówiąc geometria mamy na myśli ramę a nie to co do niej przykręcasz. Poszukaj sobie informacji dlaczego w rowerach z barankiem stosuje się standardowo mostki 100mm a nie 30mm jak w ulepie z filmiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graziano Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Mój nieprofesjonalny skrót myślowy - ja miałem na myśli że sylwetka razem z dłońmi pochyli się w dół, ale nie w przód ani w tył. Możesz napisać tutaj czemu? Szukam i mało mnie przekonuje to co znajduję, biorąc pod uwagę że zarówno w riversidzie jak i mtb mam mostek około 100 mm. O co chodzi? Nerwowe prowadzenie? Ergonomia sylwetki? Jakieś optymalne dla wydajności pochylenie ciała? Odległość między łokciem i kolanem? No idea ☹️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graziano Napisano 23 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Sorry, nie mogę edytować poprzedniego. Mostek w riversidzie jest długi ale kierownica jest lekko wygięta w łuk, i trochę go to niweluje. Ale za to w mtb mostek jest chyba ze 120mm, kierownica prosta a przy tym węższa niż zazwyczaj i jezdzi się tym hmm, nie wiem, nijak dziwnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.