Agromajster Napisano 22 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Prawdopodobnie taki temat już gdzieś był, ale chcę się upewnić czy takie rozwiązanie będzie działało w moim rowerze. Planuję zmienić tylną przerzutkę na taką ze sprzęgłem, ponieważ SRAM X-4 niezbyt nadaje się do katowania naturalnych ścieżek enduro, do jakich został zaprojektowany Hornet (łańcuch spada, lata na boki i obija się o ramę). Moje pytanie brzmi: czy taki zestaw będzie działał poprawnie - przerzutka shimano zee fr, manetka sram x5 9s, kaseta 9s 11-40 i jeśli to ważne, to przednia zębatka ma 30 zębów. Oczywiście napęd 1x. Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Nie zadziała. Shimano/SRAM mają inny ciąg linki. Problem jest taki że w ogóle nie kojarzę przerzutki 9 rzędowej pod kasetę o takim dużym zakresie, chyba tylko Microshift Advent wchodzi w grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agromajster Napisano 22 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Cytat Problem jest taki że w ogóle nie kojarzę przerzutki 9 rzędowej pod kasetę o takim dużym zakresie kasetę 9s 11-40 mogą na pewno obsłużyć przerzutki x4 i x5 A jakbym założył przerzutkę sram gx 2x10, to czy mogłoby to zadziałać z powyższymi gratami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 22 Lipca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 Na pewno nie oficjalnie. Przerzutka 10s nie zadziała z manetką 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 22 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 3 godziny temu, MikeSkywalker napisał: Nie zadziała. Shimano/SRAM mają inny ciąg linki. No akurat przy manetce srama 9s i dynasysowej shimano 10s różnica ciągu jest tak minimalna że takie połączenie działa bez zarzutu dając napęd 9s ze sprzęgłem. Zee fr nie bardzo obsługuje 11-40, a przynajmniej dalece niekulturalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2021 To prawda, to jest jedna z kompatybilności, aczkolwiek nie sprawdzałem tego nigdy w praktyce. Myślę że w takim wypadku można zaryzykować bardzo przyzwoitą przerzutkę M6000 10sp, w sumie chyba pierwszą która obsługiwała duże zębatki w kasetach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agromajster Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Wracam tu po miesiącu, żeby dokończyć temat, a więc do rzeczy: Około tydzień temu kupiłem przerzutkę SRAM NX 11s i na kasecie 9s z manetką X5 9s chodzi jak złoto. Napęd stabilny, łańcuch nie spada, nic się nie obija, napęd pracuje cicho, a przerzutka precyzyjnie zmienia biegi. Da się? Da się. To tak bardziej informacyjnie jakby ktoś też chciał zmieniać przerzutkę w takim zestawie jak mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.