JasiuGST Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Cześć, Potrzebuje pomocy przy doborze korby i ewentualnie suportu (jeśli stary nie będzie pasował) przy wymianie obecnej, seryjnej korby czyli Suntour XC6 w rowerze Marin Muirwoods 2019r. Chcę przejść na 1x9 i zębatkę narrow wide, ale nie za bardzo orientuje się w doborze korby i suportu do tego roweru. Co polecacie do tego roweru? Wymiana korby głównie spowodowana jest zerwaniem gwintu od pedału, a 1x9 chodziło już od dłuższego czasu po głowie, stąd plany na wymianę na coś lepszego, ale też nie ponad stan. Budżet powiedzmy 300zł - jeśli będzie taniej to też fajnie Wiem też, że można gwintować korbę pod pedał i zaoszczędzić trochę gotówki, ale skoro to jedna z większych bolączek tego roweru, to chciałbym już przejść na coś lepszego. Z góry dzięki za sugestię i ewentualnie podzielenie się tym co wy wybraliście, lub ewentualnie w co najlepiej iść obecnie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 20 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2021 Moim zdaniem kluczowy jest dobór przełożenia a więc i zębatki. Ja u siebie mam sprawdzony set - korba shimano dx 5x110 + zębatka 40 t od banlesa. Jest to rozwiązanie dość budżetowe, z bdb i sztywną kutą korbą na kwadrat. Tłukę taką korbę już w drugim rowerze. Sprawdza się świetnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.