PenigroX Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 Witam muszę wymienić stery takie jak na zdjęciu. Jedyne co wiem to że to prawdopodobnie ZS44 aczkolwiek nie wiem czy każde tego typu będą pasowały. Nie ogarniam czemu są różne rodzaje pod względem wysokości. Może ktoś coś polecić/podpowiedzieć ? https://zapodaj.net/6b0288d52e0f1.jpg.html
leejoonidas Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 Skoro piszesz że masz stery ZS44 to te poniżej są w świetnej cenie i są na łożyskach maszynowych.
RafalxM Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 ZS44 oznacza że miska jest płaska na równo z rurą sterową, a średnica rury w którą wchodzi ta miska (jest nabijana) to 44mm. W tej nazwie brakuje jeszcze parametru średnicy rury, będzie to dla górnej miski przeważnie 28,6mm . Do tego dochodzi Ci dolna miska sterów , też może być ZS, ale może być EC , wtedy miska wystaje poza obrys rury sterowej . Dolna miska i łożysko mają do kompletu bieżnię która się osadza na koronie widelca - i to jest tez opisane parametrem np EC44/30 , wtedy ta bieżnia/pierścień (przeważnie z jednej strony rozcięty) ma 30mm średnicy. Najszybciej będzie użyć tego co opisał @leejoonidas , sam takie posiadam i są ok - jeśli chodzi o wymiary i jeśli komuś pasuje ZS/ZS . Zwróć uwagę w szczególności na średnicę tego dolnego łożyska, na wklejonej ofercie jest jasno opisane że to 30mm, ale bardzo popularne jest ZS44/40 mm pod rury sterowe tapered 1.5" . Zacznij od wyjęcia widelca i zmierzenia średnicy korony żebyś wiedział co potrzebujesz na dole. Dodatkowo - wcale nie musisz mieć misek 44m , tylko np 30mm, także pomierz to, albo napisz jaka to rama dokładnie to da się to namierzyć po katalogach
PenigroX Napisano 19 Lipca 2021 Autor Napisano 19 Lipca 2021 Rower to romet orkan 5.0 z 2015 roku. Prócz tego, że to stery zintegrowane nic więcej nie mogłem poszukać. Fabrycznie są łożyska kulkowe, ale rozumiem że nie ma przeszkody w zamianie na maszynowe?
leejoonidas Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 W Twoim rowerze są stery pół zintegrowane ZS44/ZS44. Te które zaproponowałem powyżej będą pasować na 100%.
RafalxM Napisano 19 Lipca 2021 Napisano 19 Lipca 2021 Chyba żeby były jednak zintegrowane https://www.rowerzysta.pl/rower-crossowy-romet-orkan-5-0-m-2015 Jeśli tak jest to potrzebujesz samych łożysk 1 1/8" - najszybciej się okaże jak zdejmiesz widelec i pokażesz co widać z góry
PenigroX Napisano 19 Lipca 2021 Autor Napisano 19 Lipca 2021 Kurczę nie chce mi się tego rozbierać po raz kolejny m.in z racji, że nie mam zbytnio miejsca. Strzela mi coś tam ostro na nierównościach więc kupiłem same łożyska kulkowe 1/8 lecz po wymianie nic to nie dało. Więc stwierdzam, że to będą wyrobione miski? Wygłupiony totalnie już tym jestem O ile pamiętam wygląda to tak jak na poniższych filmach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.