Skocz do zawartości

[5000 max] Pierwsza szosa / gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

zastanawiam się co kupić na pierwszą szosę z tendencjami do zjazdów na  jakieś mało wymagające ścieżki szutrowe. Chciałbym aby posiadała dobrej jakości ramę endurance, co by w miarę komfortowo się jeździło. Mój budżet to max 5000 złotych, ale jeśli da się taniej to jeszcze lepiej. Dzisiaj przymierzyłem się do Treka Domane AL2 z hamulcami tarczowymi i powiem szczerze, ta rama wygląda świetnie i jest bardzo wygodna. Pytanie tylko, czy 4300 za Clarisa to nie jest rozbój w biały dzień. Sam rower wygląda obłędnie dzięki geometrii i wykonaniu ramy. Mam 187 cm i przymierzałem się do 58 cali i od początku czułem się jak u siebie. Jak się patrzy z boku to też rower nie wydaje się dużą kobyłą. Podoba mi się także, że są opony 32'', dzięki czemu bez większych problemów będę w stanie zjechać czasem z asfaltu. Moje pytanie: nigdy wcześniej nie jeździłem na szosie, czy jest sens dopłacać 700 złotych do Sory?

Czy w podobnych pieniądzach znajdę coś, co pomieści większą oponę, będzie miało równie wygodną geometrię i nie będzie Tribanem?

Napisano

Miałem to samo uczucie co Ty, siadając i robiąc kilkudziesięcio-kilometrową wycieczkę na TREKu DOMANE Zaczynaj od tego, żebyś się dobrze czół na ramie, całą resztę po czasie ogarniesz. Nie mam doświadczenia z innymi szosówkami, bo ,mogłoby się okazać, że gdzie indziej jest jeszcze "suprzej", ale mam już wystarczająco doświadczenia, że jak nie trafisz w geometrię, to i Święty Boże nie pomoże. A można łatwo nie trafić. TREK genialnie projektuje te ramy. Szukaj ram z karbonu.

Napisano

No właśnie pierwszy raz mierzyłem Treka w ogóle i czułem się mega naturalnie. Jakby "szyty na miarę". Jeszcze zastanawiam się nad Giantem Contendem AR3 na Sorze, ale to pewnie porównywalny poziom do AL3. 

Napisano

Za "szyty na miarę" warto przepłacić. To bardzo istotna sprawa. Osprzęt faktycznie szału nie robi ale za rok-dwa można mu zmienić napęd i hamulce na Tiagrę. Może ceny odrobinę spadną i wyjdzie trochę taniej niż zakup AL4 od razu. No i wydatek rozłoży się w czasie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.