Skocz do zawartości

[Ramie korby] Flyer Upstreet 3 - ramie odpada

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim,

zwracam się do Was z prośbą o pomoc jako absolutny laik - zarówno w temacie rowerowym jak i w temacie wszelkich prac DIY. Zakupiłem niedawno rower elektryczny FLYER Upstreet 3 (https://www.flyer-bikes.com/en/urban/detail/upstreet3) . Po długim oczekiwaniu i wielkim wydatku - w końcu przyjechał. Niestety po przejechaniu około 100 km najpierw rower zaczął wydawać dziwny metaliczny dźwięk podczas pedałowania, a potem całe ramie pedału odpadło.

Po obejrzeniu go okazało się, że zębatki, które są w środku są "zjechane". Napisałem do Flyera - przysłali mi nowe ramie do pedałów - dokręciłem je i niestety po około 2-3 km problem znowu powrócił. Rower wydaje metaliczny dźwięk i boję się, że za chwilę będę miał ten sam problem.

Rower kupiłem w Niemczech i odesłanie go w dwie strony na palecie będzie mnie kosztowało prawie 2000 PLN więc wolałbym naprawić problem lokalnie. Niestety najbliższe serwisy do których mogę na nim w miarę bezpiecznie dojechać mówią mi, że nie podejmują się napraw rowerów elektrycznych.

Czy jest to jakiś w miarę standardowy problem, który mógłbym spróbować zaadresować samodzielnie?

Z góry dziękuję za wszelkie porady, tropy lub cokolwiek co mogłoby mnie naprowadzić na rozwiązanie problemu.
Załączam zdjęcia po pierwszym wypadku.

IMG_3506.jpg

IMG_3511.jpg

IMG_3512.jpg

IMG_3513.jpg

IMG_3516.jpg

Przed dokręceniem dobrze wsadziłeś ramie na wielowpust? Dokręciłeś z odpowiednim momentem? Jak domręcałeś, to szło lekko, czy był od początlu jakiś duży opór na śrubie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...