michaljerzylew Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Dzień dobry wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc jako absolutny laik - zarówno w temacie rowerowym jak i w temacie wszelkich prac DIY. Zakupiłem niedawno rower elektryczny FLYER Upstreet 3 (https://www.flyer-bikes.com/en/urban/detail/upstreet3) . Po długim oczekiwaniu i wielkim wydatku - w końcu przyjechał. Niestety po przejechaniu około 100 km najpierw rower zaczął wydawać dziwny metaliczny dźwięk podczas pedałowania, a potem całe ramie pedału odpadło. Po obejrzeniu go okazało się, że zębatki, które są w środku są "zjechane". Napisałem do Flyera - przysłali mi nowe ramie do pedałów - dokręciłem je i niestety po około 2-3 km problem znowu powrócił. Rower wydaje metaliczny dźwięk i boję się, że za chwilę będę miał ten sam problem. Rower kupiłem w Niemczech i odesłanie go w dwie strony na palecie będzie mnie kosztowało prawie 2000 PLN więc wolałbym naprawić problem lokalnie. Niestety najbliższe serwisy do których mogę na nim w miarę bezpiecznie dojechać mówią mi, że nie podejmują się napraw rowerów elektrycznych. Czy jest to jakiś w miarę standardowy problem, który mógłbym spróbować zaadresować samodzielnie? Z góry dziękuję za wszelkie porady, tropy lub cokolwiek co mogłoby mnie naprowadzić na rozwiązanie problemu. Załączam zdjęcia po pierwszym wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Przed dokręceniem dobrze wsadziłeś ramie na wielowpust? Dokręciłeś z odpowiednim momentem? Jak domręcałeś, to szło lekko, czy był od początlu jakiś duży opór na śrubie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Do serwisu trzeba podjechać. Niech oni sprawdzą gwint w środku wielowpusta z pierwszego zdjęcia. Jeżeli jest ok, no to sprawa tylko prawidłowego przykręcenia korby. Jeżeli jest zjechany, to obawiam się że z tym do producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.