Dareios Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Witam Mam rower Romet Aspre (ten pierwszy). Od nowości są tam zainstalowane mechaniczne hamulce BR-R317. Problem w tym, że klocki nie dociskają całej roboczej powierzchni tarczy. Zarówno z przodu jak i z tyłu. W ramie jest standard Post Mount, hamulce też na Post Mount, żadnych adapterów, a tarcza (przód) wygląda tak jak w załączniku. Teraz szykuję się do wymiany linek i pancerzy, może (o ile się da) to poprawię te hamulce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Sprawdź w dokumentacji Shimano ( Shimano Compatibility Chart) czy zacisk jest kompatybilna z tą tarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dareios Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Kurde, z tego wynika, że nie. Powinny być SM-RT64 a są SM-RT10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Pisz do Rometa. Jak nie potrafią nawet zajrzeć do specyfikacji producenta, to niech wymieniają tarcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dareios Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Teraz to już trochę późno, rower kupiony w 2018. Kiedyś do nich pisałem w tej sprawie, kazali mi dostarczyć rower do serwisu, a wówczas najbliższy był jakieś 50 km ode mnie i nie specjalnie mi się chciało tam jechać. Teraz zastanawiam się czy jest sens wymieniać tarcze, bo w przyszłym roku chciałem przechodzić na hydrauliczne więc i tak bym musiał je wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Niby dlaczego? Jak będzie ten sam klocek, to tarcze też będą ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dareios Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 W sumie sprawdziłem dwa modele zacisków (Tiagra i GRX) nad którymi się zastanawiam, zalecana jest ta sama tarcza co do moich obecnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dareios Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 (edytowane) Jeżeli można jeszcze zapytać... Dokumentacja podaje, że właściwa tarcza do tego zacisku to SM-RT64. https://productinfo.shimano.com/download?path=pdfs/archive/2017-2018_Line-up_chart_v024_en.pdf - strona 88 Tabela kompatybilności podaje takie tarcze kompatybilne: SM-RT99-S SM-RT86-S SM-RT81-S SM-RT76-S SM-RT70-S SM-RT66-S SM-RT64-S https://productinfo.shimano.com/download?path=pdfs/archive/2017-2018_Compatibility_v030_en.pdf - strony nie są numerowane, 23 strona w pdf A tymczasem strona produktu, podaje zalecane SM-RT54 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/sora-3500/BR-R317.html To teraz już nie wiem o co chodzi. Różnica między nimi to jest praktycznie dwukrotnie wyższa cena RT64. Domyślam się, że odpowiednie będą te 64 ponieważ one są "narrow", tymczasem 54 tak jak moje obecne są "wide" - dlatego klocek nie dotyka całej powierzchni tarczy. Edytowane 19 Lipca 2021 przez Dareios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Moim zdaniem problem jest wtedy, gdy nie pracuje cała powierzchnia klocka. To, że zostaje trochę tarczy to nie problem. Mi też producent dał tarczę do szerokich klocków z zaciska i z wąskim (4 tłoczki) i poza nieoptymalną masą, nie widzę problemu ani wpływu na hamowanie. Jeśli klocek pracuje cały, to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dareios Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Z tym, że wydaje mi się, że cały klocek także nie pracuje na tarczy, przynajmniej nie w każdym momencie. Te fałdy z zewnętrznej strony tarczy sprawiają, że klocek całą powierzchnią naciska tarczę tylko w kilku momentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi