JaromirRK Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Witajcie! Chcę zmienić korbę z 48-38-28 na 40-30-22. Powinienem otrzymać przełożenia jak ze zdjęcia. Obecna konfiguracja: Author Stratos 22" opona tył 47-622, piasta NT-D042SB, kaseta SHIMANO HG-30-8 (11-30), korba SUNTOUR XCT-V2-308 48-38-28 (170/175 mm) suport oryginalnie był SUNTOUR XCM monoblok - teraz nie pamiętam co. Moje pytanie brzmi: Czy biorąc pod uwagę geometrię ramy i piasty, ogarnięty serwisant będzie w stanie określić położenia osi łańcucha aby przynajmniej orientacyjnie osiągnąć to co jest zakreślone na czerwono w tabeli? Czy to w ogóle jest osiągalne, czy to się da określić przed zakupem/montażem nowych części? Czy nawet nie zawracać głowy sobie głowy i zostawić serwisantowi wolną rękę lub zamawiać części bez analizowania? (Razem z korbą zakładam zmianę kasety i łańcucha, dopuszczam przejście na inny typ suportu itd) Tak wiem temat dziwny , ale dziękuję za konstruktywne sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Do nowej korby powinien być dobrany suport o odpowiedniej długości, takiej jakiej sugeruję producent. I będzie wszystko dobrze. Ponieważ zmieniasz 48 aż na 40, to przerzutka przednia też do wymiany. Na taką która jest przenaczona do korb z taką ilością zębów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaromirRK Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Ok, przerzutka to raczej nie będzie duży problem, ale dziękuję za uwagę bo szczerze się nie spodziewałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.