mike78 Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Cześć Pytanie jak w temacie - czy ktoś używa serii przeznaczonej E dla napędów elektrycznych w zwykłym napędzie ? Np. KMC X10e - cena jak za x10.73 lub .93 , a trwałość powinna być większa. Proszę nie wypowiadać się odnośnie porównań zwykłych łańcuchów Shimano i KMC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Ciekaw jestem odpowiedzi, też się nad tym zastanawiałem. Choć cena 2x wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Tak racja, źle wyszukałem. Ale przy cenach x93 w okolicach 100zł, a 130zł za KMC e10 EPT lub Shimano E6090-10 to warto się zastanowić.. o ile nie ma problemów z kompatybilnością i pracą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 To wrzuć proszę linka do e10EPT w tej cenie. X10.93 ostatnio kupiłem po 88. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 ok, ale jak to się ma do mojego pytania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Może wypowiedzieć nie będzie do końca o łańcuchach pod napęd 10 speed ale ten komentarz może dać do myślenia. Kiedyś skusiłem się na łańcuch KMC e11, jako że łańcuch do elektryków ponoć miał być wytrzymalszy to liczyłem że wytrzyma więcej kilometrów niż zwykły KMC x11, cena była kilkadziesiąt złotych wyższa od zwykłego łańcucha ale i tak zależy ona od ilości ogniw. Niestety ale jakoś tej dużo większej wytrzymałości wprost proporcjonalnie do ceny zakupu nie zauważyłem, co ciekawe że zwykły Shimano HG701 który był tańszy wytrzymał podobną ilość kilometrów co KMC e11. W elektryku u żony zakładam zwykły KMC X10 i starcza jej na około 1800 kilometrów jeżdżenia. Moja opinia jest taka że jest to chwyt marketingowy dotyczący legendarnej wytrzymałości łańcuchów do elektryków, na sąsiednim forum rowerowym "Szajsbajk" już kilka lat temu ktoś zadał podobne pytanie i wiele opinii było podobnych do mojej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 18 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Oo dziekuję za ten wpis.. a uzywasz kmc 10.73 czy 10.93 ? tego sie obawialem po cichu, ze to samo tylko w pudełku "elektrycznym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 Do elektryka żony zakładam X10-93 srebrno-czarny który pracuje na napędzie 1x10 i tak jak pisałem wyżej łańcuch wytrzymuje około 1800 kilometrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 18 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2021 4 godziny temu, mike78 napisał: ok, ale jak to się ma do mojego pytania? Jak OK to wrzucaj. Wprost się ma do twojego posta. Może sobie kupie po 130.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 To ja napiszę o łańcuchu Taya e-DECA 101. Dedykowany do elektryków więc powinien być wytrzymały. W internecie można znaleźć opinie o przebiegach rzędu 7000 km na wersjach bez literki "e". Te opinie pochodzą chyba tylko od sprzedawców. Bo łańcuch po 1500 km jeszcze nie miał 0,5% ale po 2000 km już przekraczał 1%. Dodam że warunki pracy miał wymarzone. Rower eksploatowany w płaskim terenie na miękkich przełożeniach. Był to najgorszy łańcuch jaki miałem kiedykolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 8 godzin temu, wkg napisał: Jak OK to wrzucaj. Wprost się ma do twojego posta. Może sobie kupie po 130.. pytanie brzmiało "Pytanie jak w temacie - czy ktoś używa serii przeznaczonej E dla napędów elektrycznych w zwykłym napędzie ? " a nie gdzie kupic łancuch za 130 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Ty masz zły dzień, problemy ze zrozumieniem czy tak zawsze od rzeczy ? Przecież napisałem, że sam jestem ciekaw, chętnie kupię - to chyba oczywiste, że nie używam a chciałbym spróbować skoro taki tani Piszesz, że jest po 130, grzecznie poprosiłem to wrzucaj chłopie śmiało linka bez alpejskich kombinacji - na tym polega forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 8 godzin temu, chrismel napisał: To ja napiszę o łańcuchu Taya e-DECA 101 A ja myślałem że to tylko mi się wydawało że TAYA to takie dziadostwo. Łańcuch TAYA 11speed o legendarnej wytrzymałości według zapewnień sprzedawcy i producenta skończył się po 1900 kilometrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 4 godziny temu, wkg napisał: Ty masz zły dzień, problemy ze zrozumieniem czy tak zawsze od rzeczy ? Przecież napisałem, że sam jestem ciekaw, chętnie kupię - to chyba oczywiste, że nie używam a chciałbym spróbować skoro taki tani Piszesz, że jest po 130, grzecznie poprosiłem to wrzucaj chłopie śmiało linka bez alpejskich kombinacji - na tym polega forum Ale Tobie google wyłączyli? Cos jeszcze mam podesłać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 19 Lipca 2021 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Link do łańcucha skoro znalazłeś tani - niech i inni skorzystają. Mi się nie udało znaleźć w cenach o których pisałeś. A jeżeli nie umiesz się zachować, brak Ci życzliwości i kultury, nie umiesz podrzucić linka gdy ktoś grzecznie prosi to po prostu nie zaśmiecaj forum aroganckimi tekstami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike78 Napisano 19 Lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2021 Za takie bezczelne wypowiedzi typu: "Ty masz zły dzień, problemy ze zrozumieniem czy tak zawsze od rzeczy ? " nie podeślę bo nie chcę. Wróć jak nauczysz się kultury, chłopcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.