Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy duża będzie różnica na asfalcie między tymi oponami, czy warto zmienić na Continetal Double Fighter 3 ?, generalnie jeżdżę tylko w suchych warunkach i większość na utwardzonym terenie, asfalt, szuter. 

Napisano (edytowane)

Więc zakupiłem Schwalbe Hurricane 27.5 - 2.25" Performance i założyłem na razie na tył, śmiga się naprawdę z mniejszym oporem toczenia , przy  ciśnieniu ok. 3.4 bar (przy 89kg) ładnie wybierała nierówności, trochę miałem problem z centrowaniem opony, ale woda z płynem i pompka stacjonarna z ciśnieniem 4bar dała radę. 

Zastanawiam się teraz nad wymianą przedniej opony, czy wymienić na nowego smart sama, czy na hurricane.... a wiadomo, że przednia opona ma mniejsze znaczenie na oporze toczenia, jakie macie zdanie na ten temat? , nowy smart sam ma twardsze klocki na środku i może być szybszy od poprzednika. 

Edytowane przez Ghost80
  • 1 rok później...
Napisano (edytowane)

Hej, podepnę się pod temat bo wybieram między tymi 2 oponami. 
Czytałem o niech już sporo i w sumie w obu opory toczenia niby niskie, a na tym mi zależy, ale tez nie chciałbym, żeby opona była zbyt śliska, a zdarzały się takie opinie o Double Fighter III.
Problem w tym, że wszystkie te opinie są subiektywne bo każdy do czegoś innego porównuje. 

Dlatego proszę o opinie kogoś kto miał okazje testować te opony w porównaniu do CX COMP. Takie obecnie posiadam i są dla mnie ok, zarówno pod względem oporów toczenia jak i trzymania. 
Obawiam się, że DF III będą bardziej śliskie (chodzi mi głównie o przyczepność w zakrętach na asfalcie. Bo tam nie dość, że się szybciej jedzie to jeszcze upadek mniej przyjemny niż na leśną ziemie).
W SS z kolei wydaje mi się, że będą miały większe opory toczenia (chociaż w katalogu Schwalbe niby SS maja mniejsze opory niż CX COMP, ale ciężko w to uwierzyć). 

Edytowane przez Tutom
Napisano

Conti dubel fighter poprzednia wersja miała takie opinie sliskich .te nowe co są to jest ok .mam aktualnie w rowerku Conti. Szutry sobie bardzo dobrze radzą a i piasek jest w miarę ok .zakręty na asfalcie milion razy lepiej niż smart sam 

20220508_103018_copy_2312x1734.jpg

Napisano

Jeździłem  na bontrager x1

Schwalbe racing ralph

Vittoria saguaro

Schwalbe smart sam 

Continetal dubel fighter 3

Najlepsze były shwalbe RR ale znikały w oczach tylna opona lysa po sezonie beż hamowania w sensie blokowania koła. Później bym na drugim miejscu postawił Conti właśnie 

Mówię o mojej jeździe. Szutry, polne drogi ,asfalty 

• +1 pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Napisano

@revolta, takie pytanko odnośnie DF3: jaką szerokość montowałeś na E512?

Muszę sobie zorganizować zestaw kół/opon na szosowo(DRy)/gravelowe wypady. Nie jest to moja bajka, ale jest kilka tras do zrobienia w okolicy, a Rabittów mi szkoda na asfalt.

• 1 rok później...
Napisano

Witam,

Sporo czasu minęło, ale dopiero zauważyłem ten wątek i postanowiłem napisać coś dla kolejnych szukających. Może się komuś na przyszłość przyda. 

Użytkuję DF3 trzeci sezon, kupiłem jako nowe. Najtańsza wersja 29x2.0 używane w 95% asfalt, pozostałe to leśne/ polne szutry okazjonalnie ścieżki. Na zdjęciach opony z przebiegiem 10tys km przód i tył. Co sezon zmieniane miejscami. Jak widać przód praktycznie jak nowy, tył już na środku nosi ślady zużycia i raczej to jej koniec. Na asfalcie spisują się bardzo dobrze, szybkie, ciche prawie jak szosowe. W terenie jaki mam przyjemność praktycznie codziennie zaliczać też bezproblemowo, oczywiście wymagają większej uwagi od prowadzącego w cięższym terenie, ale są przewidywalne. Boczne większe klocki pomagają w zakrętach. Jednak opona zmienia swoje oblicze jak staje się mokro. Na asfalcie nadal nie ma z nią problemów, chociaż trzeba uważać w zakrętach, zwłaszcza mocnych przy większych prędkościach. O jeździe w terenie przy słabszych umiejętnościach można zapomnieć, nawet najmniejsze błoto staje się problemem. Oczywiście trochę przesadzam po prostu trzeba być bardziej czujnym i nie zasuwać zbyt agresywnie.

Co do SmartSamów, użytkowałem 2 sezony temu przez około 2-3 wiosenne miesiące (myślę, że zrobiłem na nich jakieś 700-800km). Już nie pamiętam, ale chyba były zdjęte z nowego roweru i mi przekazane. Był to starszy model ze środkowymi klockami w kształcie rombu, nowe są prostokątne i znacznie wyższe. Szerokość 2.1 wersja drutowa, dość szybko się ich pozbyłem gdyż nie sprawdziły się u mnie. Na asfalcie były gorsze od DFów ale nie jakoś drastycznie. Trochę głośniejsze i zapewne stawiające większy opór, ale nie było to dla mnie tak ważne. Niestety znikały w oczach jak wszystkie Schwalbe z którymi miałem wtedy do czynienia. Być może zmienili już mieszankę ale była ona tragiczna. W terenie pomimo znacznie agresywniejszego "bieżnika" nie jeździła wcale lepiej. Na mokrym, mógłbym napisać dokładnie to samo co dla DFów. 

I to tyle ode mnie. 

Pozdrawiam!

1000029886_maly.jpg

1000029887_maly.jpg