Skocz do zawartości

[do 3000zł] rower dla osoby do 120 kg.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Na wstępie chcę zaznaczyć, że w temacie rowerów jestem kompletnym laikiem. Do tej pory jeździłem na zwykłych rowerach z supermarketu. 

Poszukuję roweru dla siebie, wzrost to: 180 cm, a waga do 120 kg. Rower głównie przeznaczony będzie do jazdy poza miastem (gdzie jednak asfalt będzie występował również), jazdy nad jezioro, nad rzekę Wisłę, do lasu, dłuższą przejażdżkę poza miasto. Podłoże po którym mam zamiar jeździć to: asfalt, piach,  piasek, korzenie, szuter, żwir ściółka leśna itp. Roweru najmniej będę używał w mieście, między blokami, no może poza tym, żeby wyjechać z niego. Nie interesują mnie żadne dodatkowe koszyczki na kocyk, na klucze itp. Rower ma być sportowy. 

Troszkę poczytałem i wyszło mi, że najlepiej będzie dla mnie pasował rower górski z mocnymi kołami i dużą ramą. 

No i tutaj się zwracam do Was moi mili. Co polecacie dla takiego grubaska w cenie do 3000 zł ?

Pozdrawiam serdecznie,

Kamil

Napisano

Riverside 920 i Caledon DB DR to najtańsze opcje z amortyzatorem powietrznym, w przeciwnym razie polecałbym coś na sztywnym widle jak Marin Muirwoods bo sprężynowe uginacze się nie sprawdzą przy twojej wadze, do tego raz dwa je wykończysz.

Muirwoods jest na mega solidnej stalowej ramie CrMo z dożyw. gwarancją waga nie będzie żadnym problemem.

Napisano
  W dniu 16.07.2021 o 11:12, Sprawca napisał:

Podłoże po którym mam zamiar jeździć to: asfalt, piach,  piasek, korzenie, szuter, żwir ściółka leśna itp.

Rozwiń  

Już widzę gravelka albo crossa po piachu, korzeniach i ściółce leśnej :D

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. 

Bardziej skłoniłbym się do typu roweru co podał wkb w pierwszym poście, gdyż w gravelu nie pasuje mi kierownica typu "baranek" .  Jeszcze co do ceny, to jeśli cena wyniesie do 3500 zł, to też nie będzie problemu. 

Dlatego myślę, że szukam coś podobnego do tego co podał wkb w pierwszej odpowiedzi. Dodam, że proporcje szosa-inny teren do jazdy to tak:   40 do 60 %. 

Napisano

wkg :)

Problem w tym, że 3000-3500 to taki głupi budżet. Niby OK ale amor spręzynowy, osie na QR a nie sztywne. > 4000 masz już Meridę 300 Big.Nine 300 Light. 

https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-merida-big-nine-300-lite-2021?gclid=EAIaIQobChMIuLSv48jn8QIViAZ7Ch2K-A6FEAQYASABEgLlvfD_BwE tu już jest wszystko co trzeba. I jeżeli sięnie ścigasz - napęd z przednią przerzutka jest lepszy. 

Niestety to inny budżet.

Napisano

Sorki. wkG oczywiście. Ten co podałeś, świetny, ale jednak cena dla mnie za wysoka jak na pierwszy poważniejszy sprzęt. Da radę coś wybrać do ceny max 3500 ? 

Napisano

Widzisz, ten Unibike który podałem jest niegłupi. Bo to jest tak - jest prawda życia i prawda ekranu.

Prawda życia jest taka, ze na takich rowerach popylają ludzie ciężsi od Ciebie i nic si enie dzieje. Co więcej - czasem objuczeni sakwami, namiotem i spaniem, garkuchnią, ubraniami i sprzętem warsztatowym :) Po prostu nie ma najnowszych (lepszych) standardów (za wyjątkiem główki). Możesz mieć w przyszłości problem z dokupieniem korby ale ta ma wymienne blaty więc spoko. Ma taperowaną główkę więc w razie potrzeby kiedyś można kupić porządny amor (bez tego już praktycznie nie). Ma słaby amortyzator - typowe w tej cenie. Ale solidny osprzęt, chyba oczkowane obręcze (jeżeli zakuwki to oczkowane) Unibike to solidna firma - będzie jeździł.

Prawda ekranu jest taka, że to nie jest mistrz w kategorii price/performance. 20% więcej i byłoby wszystko co trzeba. A my tu mamy czasem skłonność do polecania rzeczy optymalnych cenowo.  Ta Merida jest optymalna w myśl zasady Pareto. https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-marin-dsx-2-2021?gclid=EAIaIQobChMIgrzZ_87n8QIVAm8YCh0SwwVpEAAYASAAEgIvG_D_BwE ten też i wogóle ajwaj ale niedostępny więc nie ma się czym martwić :) 

Także brałbym Unibike, wymienił (może to zrobią od ręki) sprężynę na najmocniejsza jaką mają, to grosze a w przyszłości - za rok, trzy najwyżej kupił Rebę i tyle. A może się wkręcisz i kupisz znacznie lepszy rower.

Napisano

Jeśli gdzieś znajdziesz dostępną to Merida Big Nine 100 również jest na powietrznym uginaczu, kosztuje 3399 zł.

Ten sprężynowy XCR przy twojej wadze będzie miał luzy po kilku miesiącach jak nie prędzej, powątpiewam też czy twardsza sprężyna cokolwiek tutaj zmieni.

Napisano

Ja podpisuję się pod Unibike. Ramy solidne, koła solidne, choć na prostych komponentach. Jedyne co to trzeba wymienić widelec, bo to sprężynowe coś co tam jest będzie miękkie i szybko złapie luzy. Opcje są dwie - zmienić po sezonie, albo zdjąć po zakupie, sprzedać jako nowy i założyć coś podstawowego, powietrznego, np. Raidona. 

Napisano

Czyli podsumowując:

-rower: http://www.unibike.pl/link29.html  (tylko gdzie w sklepie znaleźć ten model, bo na podanej stronie nie widzę możliwości zakupu),

- do tego od razu wymiana widelca (tylko,  na który tu polecacie ? i czy jest możliwość gdzieś w jednym miejscu to ogarnąć tzn. ? Kupna roweru plus wymiana w jednym punkcie widelca. ?

Napisano

Ja nie pomogę. Dla mnie Reba jest takim minimum minimorum :( Przetrzyma wszystko. Swoją drogą przekalkuluj czy się opłaci, lepsze widelce kosztują.

Napisano
  W dniu 16.07.2021 o 16:09, Sprawca napisał:

Czyli podsumowując:

-rower: http://www.unibike.pl/link29.html  (tylko gdzie w sklepie znaleźć ten model, bo na podanej stronie nie widzę możliwości zakupu),

- do tego od razu wymiana widelca (tylko,  na który tu polecacie ? i czy jest możliwość gdzieś w jednym miejscu to ogarnąć tzn. ? Kupna roweru plus wymiana w jednym punkcie widelca. ?

Rozwiń  

Musisz szukać lokalnie, Unibike ma dziwną politykę odnośnie rowerów kupowanych w sieci. O ile w ogóle jest jeszcze dostępny - bo z tym są cyrki w tym roku. Co do konkretów - zależy od tego ile możesz nagiąć budżet i co znajdziesz, ja bym szukał w gronie podstawowych widelców powietrznych, Raidon/Recon. 

A sklep - jak znajdziesz jakiś fajny to ogarnie wymianę. 

Napisano

Właśnie o tym samym pomyślałem, sam rower plus widelec Raidon/Recon, to koszt 4 tyś, dodać robociznę, to prawie wyjdzie na to samo. No nic, biorąc pod uwagę Wasze rady, chyba dołożę trochę grosza i wybór padnie na: https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-merida-big-nine-300-lite-2021?gclid=EAIaIQobChMIuLSv48jn8QIViAZ7Ch2K-A6FEAQYASABEgLlvfD_BwE 

Tylko też zastanawia mnie, czy aby nie za duży to przeskok z roweru marketówki za 1500 zł na 4300 ?

Teraz pytanie, biorą pod uwagę mój wzrost i wagę celować w rozmiar 21, czy tylko największy wchodzi w grę 23 ?

Napisano

Niestety, ale nie mogę edytować wcześniejszego postu, więc zapytam tutaj. 

W jaki sposób zabezpieczyć najlepiej taki rower ? np. przed kradzieżą.

Co warto dobrać do takiego roweru ? tzn. jakaś dodatkowa lampka it.

• Mod Team
Napisano

Przy 180 cm max to rama 19".
Lampka się przydaje, kiedy dni robią się krótsze, albo jeździ się wieczorem, czy w nocy.
Najlepsze zabezpieczenie przed kradzieżą, to nie zostawiać roweru.

Napisano

Zawsze jest tak, że mając określony budżet zwiększając go kupimy coś lepszego. Tylko w pewnym momencie trzeba powiedzieć stop. 15-20% robi różnicę, nie drenując nam zbytnio potrfela. Ja zawsze zostawiam sobie taką rezerwę. 

Pozdrawiam 

Napisano
  W dniu 16.07.2021 o 23:03, wkg napisał:

To kolega dopłaci kilkaset złotych i wyjdzie na Meride

Rozwiń  

Tyle że Merida ma najbardziej podstawowy widelec z możliwych, XCRa AIR, do tego nie wiem jak z kołami, ale nie obstawiam żeby były tak pancerne jak te z Unibike. 

Napisano

No to już człowiek sam nie wie, dziękuje wszystkim za rady, ale ostatecznie zagwozdka jest nadal, czy raczej pójść w ten model wkg czy lepiej unibike z opcji MikeSkywalker

Wiem, że ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, zrób tak lub tak. 

MikeSkywalker, a czy jesteś mi w stanie podać konkretny model roweru i konkretny model widelca, który mógłbym wybrać ?

Byłem już przekonany do opcji wkg, a tu zaś rozmyślenia, hehe ;)

Napisano

Odpowiem nieco wymijająco - sezon jest jaki jest. Zacząłbym od badania dostępności w sklepach, a potem wybierał z tego, brutalna prawda. 

Dlaczego piszę że Merida może wypaść słabiej - większość producentów, i to zarówno tych mały jak i dużych oszczędza na kołach. Dlatego w Twoim przypadku takie tanie koła to częste centrowanie, może nawet zrywające się szprychy. Aczkolwiek z Meridą miałem niewiele wspólnego, więc nie wiem czy tak też jest w ich przypadku. 

Jeśli chodzi o Unibike to wiem że to jedna z niewielu firm która na tym elemencie nie oszczędza - czyli dostajesz solidne koła, na nierdzewnych szprychach. Do tego jako jedni z nielicznych podają 120kg jako maksymalną wagę użytkownika - i to faktycznie działa. 

Owszem, technologicznie te rowery są parę lat do tyłu, no ale - bez sztywnej osi da się przeżyć. 

https://www.unibike.pl/link29.html ja bym próbował kupić ten model. Do tego np. https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-raidon-xc-rl-r-29-air-czarny-poysk-taper-2021/1247 - możesz podpytać kolegi @ACTIVIA jak wygląda sprawa z dostępnością. Zdjęty z roweru amortyzator myślę że do sprzedania za 300-400zł. Więc - nie wychodzi to tak drogi. 

Z drugiej strony - jak dostępność Unibike może być słaba, podobnie z widelcami, to Merida, choć nieco droższa jest opcją nazwałbym to "rozwojową". Jak XCR ma teflonowe tuleje to też nie złapie luzów tak szybko, wymiany mogą wymagać hamulce, bo są podstawowe, może Ci brakować mocy. A koła - jakby były kiepskie to pozostaje zmienić szprychy, obręcze i piasty można zostawić, nie jest to jakaś strasznie droga operacja a zwykle sporo zmienia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.